A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kisiskolásokkal akartak macskákat legyilkoltatni egy vadászversenyen


A hatalmas negatív visszhang miatt bár törölték az eseményt, a disznóvadászatban viszont továbbra is terveznek versenyt tartani 

Sokkolta a nyilvánosságot és az állatvédő szervezeteket, hogy egy adománygyűjtő projekten 14 éves iskolásokkal akartak invazív, elvadult házimacskákat kiirtatni. A heves tiltakozások miatt az akciót lefújták, a szervezők azt mondják, „nagyon sajnálják”, hogy meghiúsult – írta a Blikk.

A versenyt az Észak-canterburyi Vadászverseny rendezte volna egy adománygyűjtő projekt keretében a Déli-sziget Canterbury régiójában fekvő Rotherhami Iskola számára. A cél az volt, hogy az Új-Zélandon lévő őshonos fajokat így védjék meg, a hétvégén bejelentett irtásnak díjazottjai is lettek volna: a versenyen a legtöbb macskát levadászó gyereknek 250 új-zélandi dolláros, azaz mintegy 53 ezer forintos díjat ajánlottak volna fel.

A hatalmas negatív visszhang miatt bár törölték az eseményt, a disznóvadászatban viszont továbbra is terveznek versenyt tartani.

A szervezők a szerdán kiadott közleményükben azt állították, hogy a tiltakozók nem helyénvaló e-maileket és üzeneteket küldtek az iskolának és más érintetteknek. 

„Hihetetlenül csalódottak vagyunk a reakció miatt, és szeretnénk tisztázni, hogy ez a verseny egy független közösségi rendezvény”

– olvasható a közleményben.

Fenyegetők a macskák

Ugyan a macskák közkedvelt házi kedvencek, a kóborló állatok viszont hatalmas fenyegetést jelentenek a természetre, különösen az olyan helyeken, ahol idegenhonosnak számítanak – így például Új-Zélandon, ahova európaiak hurcolták be a macskákat, a szigeteken pedig a denevéreken kívül nincsenek őshonos emlősök. A hatóságok úgy vélik, Új-Zélandon a macskák mintegy száz őshonos fajt fenyegetnek: köztük vannak madarak, emlősök, hüllők és kétéltűek tömegei, amiket a kóbor macskák pusztítanak el mindennap.

A verseny célja pont az lett volna, hogy a helyi madarakat és más, sebezhető fajokat a macskairtással megvédjék. A macskákat lőfegyverrel és más eszközökkel lehetett volna elejteni a megfelelő előírások betartásával. A szervezők leszögezték, hogy minden gyereket kizártak volna, aki csippel ellátott állatot ejtett volna el. Sokan mégis kritikát fogalmaztak meg az akció kapcsán, mert szerintük nem könnyű megkülönböztetni, hogy melyik macskának lehet gazdája.

A macskavadászat nemcsak Új-Zélandon verte ki a biztosítékot. A híre egészen a brit humoristáig, a köztudottan állatbarát Ricky Gervais-ig jutott, aki rögtön egy tweetben fejtette ki felháborodását.

Szükségünk van néhány új PR-ötletre, hogy a világ megszeresse Új-Zélandot. Talán valami gyerekekkel és cicákkal kapcsolatosat

– írta ironikusan a humorista.


A macskák ellen a helyi hatóságok részben a lakosság tudatosságának növelésével próbálják felvenni a küzdelmet. Az idegenhonos ragadozók eddig hat őshonos madárfaj kihalásában játszottak komoly szerepet – írták.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések