A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Jelentős kínai hadgyakorlat zajlik Tajvannál


Ötvenkilenc kínai katonai repülőgépet és 11 hadihajót észlelt a tajvani védelmi tárca Tajvan közelében hétfő délelőtt 10 óráig – jelentette be a tárca. A közlemény szerint a gépek közül 39 átlépte a Kínát és Tajvant elválasztó Tajvani-szoros középvonalát, ezzel behatoltak a sziget légvédelmi zónájába. 


Kína szombaton háromnapos hadgyakorlatot kezdett a Tajvani-szorosban, a Tajpejjel fennálló feszültségek közepette, miután a tajvani elnök, Caj Jing-ven az Egyesült Államokban találkozott az amerikai képviselőház elnökével, Kevin McCarthyval. A CCTV kínai állami televízió hétfőn azt közölte, a hadgyakorlat során éles lőszerrel szimulálnak támadásokat Tajvan közelében. Kína a saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és vezetése korábban aláhúzta: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.

Ugyancsak hétfőn a japán védelmi minisztérium bejelentette, kínai repülőgép-hordozó műveleteket hajtott végre a hét végén a sziget délnyugati részén lévő Okinava-szigetcsoportnál. A tárca azt közölte, péntek és vasárnap között 120 alkalommal landoltak vadászgépek és helikopterek a hajón, amely – három másik hadihajóval együtt – 230 kilométerre megközelítette a szigetcsoporthoz tartozó Mijako szigetét.

Mindeközben hétfőn magas rangú japán és kínai tisztségviselők egyeztetnek a Peking és Tokió között lévő vitás tengeri kérdésekről. Az előre betervezett megbeszélések a 2012-ben indult tárgyalássorozat részei. Márciusban a két ország katonai forródrótot is létrehozott az esetleges tengeri és légi konfliktusok megelőzése céljából.

Mike Gallagher republikánus képviselő arra reagált, hogy a Kínai Népköztársaság katonasága hadgyakorlatot kezdett közvetlenül az általa Kína részének tekintett Tajvan partjainál. A kínai katonai gyakorlatot azután indították, hogy szerdán az Egyesült Államokban – a kínai kormány határozott figyelmeztetése ellenére – találkozott a tajvani elnök és az amerikai Szenátus alsóházának elnöke. Mike Gallagher az AP-nek és a Fox News-nak adott interjúban is kijelentette, hogy a Képviselőház szakbizottságának munkájában arra koncentrál, hogy erősítsék a szigetország kormányának védelmi képességét, és arra ösztönzi a Kongresszust, hogy küldjön katonai segélyt Tajvannak.

Azt is kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak gyorsan fegyverrendszereket kellene szállítania Tajvan számára önvédelmi képességének erősítésére. Szombaton Michael McCaul, a Képviselőház külügyi bizottságának elnöke arról beszélt, hogy a kínai reakciók és a hadgyakorlatok nem fogják elriasztani az Egyesült Államokat, éppen ellenkezőleg, megerősítik az elkötelezettségét Tajvan iránt, és megszilárdítják a Kínai Kommunista Párttal szembeni elszántságot.

A republikánus bizottsági elnök szombaton tért vissza Tajvanról, ahol kétpárti kongresszusi küldöttség élén háromnapos látogatást tett, amelynek során törvényhozókkal és kormánytagokkal tárgyalt, valamint fogadta őt az Egyesült Államokból visszatérő tajvani elnök is. Michael McCaul Tajvanról nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy amennyiben Kína megtámadná a szigetet, úgy az “asztalon van amerikai katonák küldése” oda.

Kína a héten kezdett hadgyakorlat során a többi között precíziós csapások végrehajtását gyakorolta tajvani célpontok ellen, több tucat vadászrepülő, és hadihajó vett részt a katonai gyakorlatban.

Az Egyesült Államok “Egy Kína” politikájának jegyében hivatalosan nem tart fenn diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal, de támogatja önvédelmi erőfeszítéseit Kínával szemben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések