A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

„Igaz barátnak” nevezte Lengyelországot Zelenszkij


Az ukrán elnök szerint fontos, hogy a jövőben politikai, gazdasági és történelmi tekintetben se legyenek határok Varsó és Kijev között. 

Lengyelország további biztonsági garanciákat próbál elérni a NATO-ban Ukrajna érdekében – közölte szerdán Andrzej Duda lengyel államfő Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján Varsóban.

Duda kiemelte: Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja egyúttal a szabad világ elleni támadás is volt.

Oroszország újra akarja építeni befolyási övezetét, és Ukrajna az első, amely ma erős ellenállást mutat”

– magyarázta. „Ezért támogatjuk Ukrajnát” – szögezte le.

A lengyel elnök kijelentette, hogy fájdalmas történelmi kérdésekről is tárgyalt az ukrán vezetővel, és nem voltak tabutémák.

Zelenszkij az újságírók előtt arról beszélt: szeretné, ha Lengyelország fontos partnere lenne Ukrajnának az ország háború utáni újjáépítésében. Aláhúzta:

Lengyelország nem egyszerűen Kijev partnere, hanem „igaz barát”.

Az ukrán államfő varsói látogatásán hozzátette: nyitott határokat szeretne Lengyelország és Ukrajna között. Megjegyezte, hogy a háború első napjaiban a lengyel határhoz közeli helyek „megnyitották kapuikat, és többé nem voltak határok” a két ország között.

Zelenszkij szerint fontos, hogy a jövőben politikai, gazdasági és történelmi tekintetben se legyenek határok Varsó és Kijev között. Az ukrán elnök megköszönte Dudának és a lengyeleknek a segítséget, amelyet az Ukrajna „győzelméhez vezető nehéz úton” nyújtanak, és azt is, hogy az ukrán menekültek „otthon érezhetik magukat” a szomszédos országban.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint Lengyelország mintegy 1,6 millió ukrán menekültnek nyújtott védelmet. Duda a legmagasabb lengyel állami elismerést, a Fehér Sas-rend kitüntetését adományozta Zelenszkijnek a lengyel-ukrán kapcsolatok elmélyítéséért, valamint a biztonság és az emberi jogok védelme iránti elkötelezettségéért.

Ez volt Zelenszkij első külföldi állami látogatása azóta, hogy 2022. február 24-én Oroszország háborút indított Ukrajna ellen.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések