A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

IDEA Intézet: Toronymagasan vezet a Fidesz, bejutási küszöbön a Kutyapárt


Politikai fronton a helyzet változatlan, a tél végére stabilan beállt a pártok támogatottsága – írja 2023. március 25 és április 13 között elvégzett, reprezentatív közvélemény-kutatása alapján az ellenzéki kötődésű IDEA Intézet.


A kutatás szerint a Fidesz támogatottsága a teljes, választókorú népesség körében 1 százalékponttal emelkedett, ha most lenne a választás, 30 százalékot kapnának. A biztos szavazók 49 százaléka szavazna a kormánypártra, ez is 1 százalékponttal emelkedett, tehát az ellenzéki pártok továbbra sem veszélyeztetik a Fidesz pozícióját.

Az ellenzéki támogatottság hasonlóan stagnált. Az IDEA mérése alapján a teljes, választókorú népesség körében a Demokratikus Koalíció vezet (12 százalék), a Mi Hazánk a második (6 százalék) és a Momentum a harmadik (5 százalék). A többi, mandátummal rendelkező ellenzéki párt támogatottsága továbbra is 1-2 százalékon áll.


A biztos szavazók körében is hasonló a helyzet: a DK a legerősebb, 20 százalékkal, második a Mi Haánák 9 százalékkal, amit a Momentum követ 8 százalékkal. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt a bejutás küszöbén áll, 5 százalékuk van. A mikropártok, azaz az MSZP, a Jobbik, a Párbeszéd és az LMP továbbra is 1-2 százalékon állnak ezeknél a választóknál.

„Összességében a pártok támogatottsága érdemben nem változott 2023. március és április között. A rezsiemelkedés, az extrém magas infláció és a gazdasági válság miatt politikailag kritikusnak tekintett téli időszakot a korábban elvesztett támogatókon túl különösebb támogatottság-veszteség nélkül kezelte a Fidesz” – áll az IDEA összegzésében.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések