A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hszi Csin-ping telefonált Zelenszkijnek


Az orosz–ukrán háború kezdete óta először hívta fel Hszi Csin-ping kínai elnök Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt szerdán. Az Ukrajnával szövetséges nyugati országok régóta próbálták elérni, hogy Hszi – aki a háborús felek közül Vlagyimir Putyin elnökkel találkozott Moszkvában – felvegye a kapcsolatot az ukrán elnökkel, írja a Politico.

„Hosszú és tartalmas telefonbeszélgetést folytattam Hszi Csin-ping elnökkel – tweetelte az egyeztetést követően Zelenszkij. – Hiszem, hogy ez a hívás, valamint Ukrajna kínai nagykövetének kinevezése erőteljes lendületet ad kétoldalú kapcsolatainknak” – írta posztjában.


Az elhangzottak tartalmáról egyelőre nem tudni részleteket. Szerhij Nyikiforov, Zelenszkij szóvivője Facebook-bejegyzésben közölte: a beszélgetés közel egyórás volt, a részleteket pedig később fogják nyilvánosságra hozni. A megbeszélésről a kínai Hszinhua állami hírügynökség is beszámolt.

Zelenszkij korábban nyilvánosan is többször üzente a kínai elnöknek, hogy vegye fel vele a kapcsolatot, miután Kína béketervet hozott nyilvánosságra a konfliktus rendezésére vonatkozóan.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések