A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Gyors és elsöprő amerikai választ ígért Biden arra az esetre, ha Észak-Korea atomcsapást mérne Dél-Koreára


A Koreai-félszigeten jelentkező nukleáris fenyegetés kezelésére és az elrettentő erő kiterjesztésére konzultációs tanácsot hoz létre az Egyesült Államok és Dél-Korea – jelentették be a két ország elnökének találkozója után Washingtonban magyar idő szerint csütörtök hajnalban. Az Egyesült Államok és Dél-Korea elnöke a két ország közötti szövetség megkötésének 70. évfordulója alkalmából találkozott Washingtonban. 

Joe Biden amerikai és Jun Szukjol dél-koreai elnök megállapodott arról, hogy a Nukleáris Konzultációs Csoport feladata lesz a kiterjesztett elrettentés megerősítése, valamint egyeztetés atomfegyverkezést érintő ügyekben, stratégiai tervezés, valamint az Észak-Korea jelentette fenyegetés kezelése a nukleáris fegyverek elterjedését akadályozó atomsorompó rendszer szempontjából.

A Dél-Koreát érő bármilyen észak-koreai nukleáris támadásra az amerikai válasz gyors, elsöprő és határozott lesz – ígérte Biden. És azt is, hogy a kiterjesztett elrettentés részeként az Egyesült Államok katonai képességeinek teljes eszköztárát rendelkezésre bocsátja Dél-Korea védelmében, ide értve nukleáris arzenálját is. Emellett az Egyesült Államok tovább növeli stratégiai eszközeinek láthatóságát a Koreai-félszigeten, aminek része az, hogy

nukleáris ballisztikus rakétával felszerelt tengeralattjárót küld a térségbe.

Jun Szukjol a találkozón elismerte Dél-Korea hosszú távú ráutaltságát az Egyesült Államok nukleáris elrettentő erejére, és szem előtt tartja ennek jelentőségét. A két elnök kiemelte, hogy hajlandó feltétel nélkül tárgyalni Észak-Koreával a Koreai-félsziget teljes nukleáris fegyvermentesítéséről, és rámutattak arra, hogy a félszigeten tartós békét kizárólag diplomáciai úton lehet megteremteni. Felszólították Észak-Koreát, hogy térjen vissza a tárgyalóasztalhoz – írja az MTI.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések