A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Franciaországban is legalizálhatják az eutanáziát


Emmanuel Macron kormánya egy új, életvégi törvénytervezeten dolgozik, azt is vizsgálják, hogy szükség van-e az eutanázia vagy a halálba segítés gyakorlatának engedélyezésére Franciaországban - írja a Guardian. A kérdés azután került napirendre, miután egy polgári gyűlés megszavazta a bevezetésüket. 

Macron szerint az új törvénytervezet nyár végére fog elkészülni, ráadásul e mellé egy 10 éves tervet is ígért az élet végi gondozásról. „Az élet végének támogatására szolgáló rendszerünk továbbra sem felel meg a mai követelményeknek.”

A francia elnök az új törvénytervezetről az Élysée-palotában beszélt, miután találkozott az eutanázia és a halálba segítés megvitatására létrehozott 184 fős gyűlés tagjaival. A gyűlés tagjai véletlenszerűen kijelölt állampolgárok voltak, akiket úgy választottak ki, hogy minden fő szempontból (mint például kor, nem, iskolai végzettség stb.) reprezentatívak legyenek a francia társadalomra nézve. A csoport végül 76%-os többséggel szavazta meg az eutanázia vagy a halálba segítés bizonyos formáját, előre meghatározott feltételek mellett azok számára, akik ezt szeretnék.

Macron elmondta, hogy felkérte a kormányt, hogy a parlamenttel együttműködve építsen a bizottság munkájára. „A bizottság döntése magában hordozza az élet végének francia modelljére vonatkozó követelményeket és elvárásokat. Válaszolni fogunk rá” - mondta. Azt azonban az elnök nem részletezte, hogy személy szerint támogatja-e a halálba segítés bármilyen formáját, vagy hogy az szerepel-e majd az élet végi ellátást szabályozó jogszabálytervezetben.

A jelenleg is érvényben lévő 2016-os törvény egyelőre csak azt teszi lehetővé az egészségügyi személyzet számára, hogy a halálhoz közel álló, elviselhetetlen fájdalmakkal küzdő személyeket tartós nyugtatós kezelés alá helyezzék, de nem ad felhatalmazást halálos szer beadására vagy adagolására. Pedig az asszisztált haldoklás, azaz amikor az egészségügyi személyzet biztosítja az eszközöket ahhoz, hogy valaki véget vessen az életének, de a beteg maga végzi el, és az önkéntes eutanázia, amikor az orvos aktív szerepet játszik abban, hogy valaki kérésére véget vessen az életének, számos európai országban engedélyezett.

Svájcban az 1940-es évek óta törvényes a halálba segítés gyakorlata, Belgiumban, Hollandiában, Luxemburgban és Spanyolországban pedig az eutanázia. Emellett más uniós országok, mint például Portugália, jelenleg is vitatják a halálba segítés valamilyen formájának engedélyezését. Franciaország nemzeti orvosi tanácsa, a l'Ordre des Médecins azonban ellenzi, hogy tagjai segítsenek az embereknek véget vetni az életüknek.

Macron több polgári bizottságot létrehozását felügyelte már, hogy azok megvitassák „a nemzet életével kapcsolatos kérdéseket”. Az elnök azonban kiemelte, hogy a polgári csoportok nem dönthetnek a parlament helyett, de következtetéseiket „figyelembe fogják venni”.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések