A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Felmérés: nő a szankciókat elutasítók száma Ausztriában


Leginkább a gazdagabb, baloldai szavazók elkötelezettek az Oroszországgal szembeni büntetőintézkedések mellett.

Az Oroszország elleni uniós szankciók feloldását akaró osztrákok aránya megelőzte az embargó támogatókét, de az osztrák társadalom továbbra is megosztott a kérdésben. Az INSA közvélemény-kutató intézet pénteken az eXXpress nevű osztrák hírportálon közzétett felmérése szerint

az osztrákok 41 százaléka szeretné, ha megszűnnének a szankciók, míg 37 százalékuk szeretné, ha fenntartanák azokat,

22 százalékuk továbbá nem tud dönteni, vagy nem érdekli. A szankciókat ellenzők aránya jóval magasabb, mint korábban. Egy februári Eurobarométer felmérés szerint, akkor még az osztrákok 60 százaléka támogatta az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat.

Ha megvizsgáljuk a részletesebb adatokat, akkor érdekes kép tárul elénk:

az embargót elsősorban a gazdagabb, idősebb és baloldali lakosok támogatják.

A legöregebb 60 éves és idősebb korosztály 49-37 százalék arányban fenntartaná a szankciókat. A legfiatalabb, 16-29 évesek körében a megkérdezettek mindössze 22 százaléka mondta azt, hogy támogatja az Oroszország ellen bevezetett szankciókat, 39 százaléka pedig ellenzi azokat. A leghatározottabban a 40-49 éves korosztály állt ki a szankciókkal szemben, 47 százalékuk szerint fel kellene azokat oldani. Egyik korcsoportban sincs ugyanakkor abszolút többsége egyik csoportnak sem.

A megosztottság a politikai spektrumon belül is érezhető. Míg a Zöldek szavazóinak 73 százaléka akarja a szankciók fenntartását, addig a Szabadságpárt szavazóinak 72 százaléka azok feloldását szeretné.

politikai baloldalon mindössze 31 százalék ellenezte a szankciókat, míg a politikai jobboldalon ez az arány 59 százalékra emelkedett.

A jövedelmi viszonyok tekintetében is egyértelmű a megosztottság: csak a 3000 eurós vagy annál magasabb jövedelemmel rendelkezők többsége támogatja a szankciók fenntartását. Általánosságban elmondható, hogy

minél magasabb egy háztartás jövedelme, annál nagyobb a szankciók fenntartását támogatók aránya közöttük,

az 1000 euró alatti jövedelemcsoportban 24 százalék, a 4000 euró és annál magasabb jövedelemcsoportban pedig 51 százalék az arányuk. A legalacsonyabb jövedelmi csoportbatartozó válaszadók körében különösen közömbösek a szankciók folytatása iránt, nevezetesen 24 százalék, közülük egyébként ugyan ennyien akarják megszüntetni is a szankciókat.

Az oktatás tekintetében is egyértelmű tendencia rajzolódik ki: minél magasabb a felmérésben résztvevők iskolai végzettsége, annál gyakrabban támogatják az Oroszországgal szembeni uniós büntetőintézkedések folytatását – írta az eXXpress. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések