Hirdessen itt

Feljelentették Von der Leyent a Pfizer-vakcinák beszerzése miatt


A panasz okán akár a mentelmi jogát is felfüggeszthetik.


Tavaly derült ki, hogy az Európai Bizottság elnöke a Pfizer vezérigazgatójával SMS-ezett hónapokon át, mielőtt az Európai Unió megkötötte volna a vállalattal a vakcinavásárlási ügyletét.

Egy belga lobbista, Frédéric Baldan április 5-én közvetlenül Ursula von der Leyen ellen nyújtott be panaszt egy belga bíróságon. Az Euractiv azt írja, hogy az ügyben felfüggeszthetik az Európai Bizottság elnökének mentelmi jogát, és megvizsgálhatják a Pfizer vezérigazgatójával, Albert Bourlával váltott szöveges üzeneteit is.

A gyanú szerint az SMS-eken keresztül közvetlenül egy 1,8 milliárd eurós szerződéshosszabbításról tárgyaltak az uniós országoknak szánt további beszerzésekről.

Korábban már mi is beszámoltunk az üzenetek kezelése miatt Von der Leyen stábját ért erős kritikákról, ahogyan arról is, hogy hiába szólította fel O'Reilly a Bizottságot arra, hogy végezzenek alaposabb keresést, a kért szövegeket nem tudták előkeríteni. Azt is megírtuk, hogy idén februárban már a New York Times is pert indított az Európai Bizottság ellen Von der Leyen SMS-ei miatt.

A lobbista szerint Von der Leyen az uniós szerződéseken és a mandátumán túllépve járt el a tagállamok, így Belgium nevében is. Baldan érvelése arra hivatkozik, hogy az egészségügyi kérdésekben az uniós szerződések csak támogató hatáskört biztosítanak az uniónak, a tagállamok pedig a Bizottságot bízták meg az oltóanyag-beszerzéssel, tehát Leyen nem tárgyalhatott volna ebben a kérdésben.

Stella Kyriakides egészségügyi biztos azt állítja, hogy Von der Leyen nem is vett részt a Covid-vakcinaszerződések tárgyalásában.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések