A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Csodálatos kezdés a női hoki-vb-n: Magyarország-Franciaország 4-2


Magyar idő szerint péntek hajnal egykor kezdődött a magyar női jégkorong-válogatott szereplése az ide elitcsoportos világbajnokságon, Kanadában. A mieink sorozatban a harmadik évben játszanak a világ tíz legjobb csapata között. A nyitómeccsen ezúttal az a francia válogatott volt az ellenfelünk, amellyel tétmeccsen legutóbb 2018 áprilisába játszottak a mieink, épp a budapesti divízió I/A csoportos vébén. Akkor a franciák 2-1-re nyertek – majd ők nyerték a két csapat legutóbbi meccsét is, szintén Budapesten, idén februárban egy felkészülési mérkőzést hosszabbítás után 3-2-re –, szóval volt miért visszavágni. 

És a visszavágás sikerült is, elsősorban a Mayer, Kiss-Simon, Metzler, Huszák, Dabasi összetételű harmadik sornak köszönhetően: ez a sor szerezte ugyanis a meccs mind a négy magyar gólját.

A mieink már a 6. percben vezettek Huszák találatával, a 12. percben emberelőnyből a mindössze 17 éves Metzler Regina növelte kétgólosra az előnyt. A második harmadban is csak magyar gól esett, Huszák Alexandra 17:50-nél lőtte saját második, a csapat harmadik gólját; előtte két emberhátrányt is kivédekeztünk.

Az utolsó harmadot a franciák kezdték jobban, öt percen belül két gólt is lőttek (2:59-nél Duvin, 8:07-nél Locatelli, utóbbi emberelőnyben), de szerencsére a harmad közepén egy ostoba szabálytalanság miatt egy játékosukat 5+10 perces kiállítással büntették, és ezt az emberelőnyt kihasználva Dabasi 12:40-nél beállította a 4-2-es végeredményt. A meccs végén a franciák kapuslehozatallal is próbálkoztak, de ebből nem született gól.

A magyar csapatból a legeredményesebb játékos Huszák volt aki 2 gól, 1 gólpasszal zárta a meccset, de a védő Kiss-Simon Franciska 3 gólpassza sem akármilyen teljesítmény, ahogyan a 94,12 százalékos hatékonysággal védő kapusé, Németh Anikóé sem.

A meccs után a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) honlapjának beszámolója szerint Huszák arról beszélt: „A világbajnokság után persze volt edzőtáborunk, de március végén mindenkinek épp akkor ért véget a klubcsapatbajnoksága, így nem igazán volt időnk arra, hogy összejöjjünk és elkezdjünk egy felkészülési tábort. Ma megpróbáltuk a legjobbunkat nyújtani, és bár nem vagyunk elégedettek ezzel a győzelemmel, de ennél többet is fogunk tenni”. A játékos, valamint Pat Cortina szövetségi kapitány is méltatták a szurkolókat – nagyjából száz magyar drukker volt a helyszínen, a kanadai Bramptonban lévő arénában.

Az elitligás világbajnokságot két ötcsapatos csoportban, egy felső- és egy alsóházban bonyolítják le. A mieink az alsóházban, a B csoportban vannak a franciák, a finnek, a svédek és a németek társaságában.

A csoport állása az MTI adatközlése szerint (az első három helyezett a negyeddöntőbe jut, az utolsó kettő pedig kiesik a divízió I/A-ba): 

1. Finnország 3 pont/1 mérkőzés (14-1)
2. Németország 3/1 (6-2)
3. Magyarország 3/1 (4-2)
4. Svédország 0/1 (2-6)
5. Franciaország 0/2 (3-18).

A válogatott további vb-programja magyar idő szerint):

szombat, 17.00: Magyarország-Svédország
hétfő, 17.00: Magyarország-Finnország
kedd, 17.00: Magyarország-Németország

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések