A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Csalló Kázmér, a hős kárpátaljai magyar katona Ukrajnáért vesztette életét


Csalló Kázmér, a háromgyermekes családapa szerettei kérlelése ellenére sem menekült el a fegyveres szolgálat elől 

Bombatámadásban vesztette életét az ukrán–orosz–fehérorosz hármas határnál a kárpátaljai magyar katona, akinek a lánya a borsonline.hu érdeklődésére nyilatkozott. 

Csalló Kázmér egész életében hű maradt szülőföldjéhez, Kárpátaljához. Mindig is magyarnak vallotta magát, három gyermekét is erre nevelte. A fia és a két lánya már kirepült a fészekből, egyikük egy unokával is megajándékozta. A család most a temetésére készül, mert a férfi elesett az ukrán–orosz háborúban. A Bors elérte a középső gyermekét, Juditot, aki megtörten nyilatkozott a tragédiáról.

– Édesapám már 17 esztendős korában katonai egyenruhát öltött. Évekig harcolt Afganisztánban. Talán pont az akkori tapasztalatai miatt döntött úgy az ukrán hadsereg, hogy most is behívják. Ez nem a magyarok háborúja, így nem is az övé, de úgy döntött, hogy nem tagadja meg a parancs teljesítését. A háború előtt kértük, hogy költözzön Magyarországra, de erről hallani sem akart – mondta a gyászoló nő.

Nem bujkált, nem futamodott meg. Pontosan egy évvel ezelőtt kapta meg a behívóját. Az őrmesteri rangig jutott – mesélte Judit, aki amikor csak tudott, telefonon beszélt a fronton szolgáló édesapjával.

– Volt, hogy hetekig semmit sem tudtunk róla. Amikor végre elértük, elmesélte, hogy szerencséjére egy viszonylag nyugodtabb környezetben helyezték el a társaival. Az állandó táborhelyükön saját kezűleg épített egy faházat magának és az embereinek. Március 20-án beszéltünk vele utoljára. Akkor kapták a parancsot, hogy menjenek tovább, Közelebb a pokolhoz – csuklott el a leány hangja.

Kázmér egységét március 24-én bombatámadás érte. Az őrmester nem élte túl. A család fájdalma mérhetetlen.

– Az édesapám így szeretett volna meghalni. Gyakran mondogatta, hogy a Csalló névnek büszkén kell tovább élnie. Azt szerette volna, ha az emberek büszkén gondolnának rá vissza – fogalmazott Judit.

A hősi halottat szombaton temetik a református egyház szertartása szerint.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések