A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Baleset érhetett egy amerikai atombombát


Ha a pletyka bebizonyosodik, akkor ez lenne az első dokumentált eset, amikor egy európai légibázison nukleáris fegyverekkel kapcsolatos baleset történt. 

Jelentés szerint egy amerikai atombomba megsérülhetett a holland bázison történt balesetben – írta meg a Guardian. Mint a lap írta, az egyik holland légibázison tárolt amerikai atombomba megsérülhetett egy nemrégiben történt balesetben – derül ki egy hétfőn közzétett jelentésből, amely egy olyan időszakban készült, amikor épp fegyverek új generációja érkezik a kontinensre.

Az Amerikai Tudósok Szövetsége (FAS) felfedezett egy fényképet, amelyen egy B61-es bombát vizsgálnak meg sérülések szempontjából amerikai katonák, köztük két tűzszerész és egy civil. Úgy tűnik, hogy a bomba hátsó része egy becsapódás következtében kicsavarodott, és hiányzik az egyik farokszárny.

Egy látható lyukat rózsaszín ragasztószalaggal fedtek le.

A FAS hétfői jelentése szerint a képet az ország egyik nukleáris fegyverkezési létesítménye, az új-mexikói Los Alamos Nemzeti Laboratórium 2022-es, diákmunkára jelentkezők számára készített bemutatójához csatolta, és a képet a hollandiai Volkel légitámaszpontra helyezte, amely egyike annak az öt európai ország hat bázisának, ahol jelenleg összesen 100 darab B61-es nukleáris gravitációs bombát tárolnak az Egyesült Államokkal kötött nukleáris megosztási megállapodás keretében.

„Előzetesen hangsúlyozni kell, hogy nincs hivatalos megerősítés arra vonatkozóan, hogy a kép a Volkel támaszponton készült, hogy a meghajlott B61-es alakzat valódi fegyver (vagy egy gyakorlóbomba), vagy hogy a sérülés baleset eredménye (vagy gyakorló szimuláció)” – írta Hans Kristensen, a jelentés szerzője, a FAS nukleáris információs projektjének igazgatója.

Ha a kép valóban egy nukleáris fegyveres eseményből származik, akkor ez lenne az első dokumentált eset, amikor egy európai légibázison a közelmúltban nukleáris fegyverekkel kapcsolatos baleset történt”. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések