Hirdessen itt

Az izraeli rendőrség összecsapott a hívekkel egy mecsetben


Az izraeli rendőrség szerdán kora reggel összecsapott több tucat hívővel a jeruzsálemi al-Aksza mecset területén, írja a Guardian. Az izraeli hadsereg közölte, hogy a Gázai övezet körüli izraeli településeken megszólaltak a rakétákra figyelmeztető szirénák. 

A hivatalos palesztin hírügynökség, a Wafa arról számolt be, hogy a mecset elleni rajtaütésben több tucat hívő megsérült, akik a ramadán idején egész éjjel imádkoztak. A Palesztin Vörös Félhold szerint az izraeli erők megakadályozták, hogy orvosaik eljussanak a mecsethez.

Nem volt azonnal világos, hogy mi váltotta ki az összecsapást. Az izraeli rendőrség szerint erőszakkal kellett evakuálni a mecsetből azokat a hívőket, akik botokkal és kövekkel felszerelkezve bezárkóztak oda. A rendőrök szerint a hívők megtámadták őket, egy rendőr a lábán megsérült. Közben a közösségi médiában olyan videók jelentek meg, amiken a rendőrök embereket vernek a mecsetben.


A palesztin vezetés elítélte a hívők elleni támadást. Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője figyelmeztette Izraelt, hogy egy ilyen lépés „minden vörös vonalat túllép”.

Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában már hónapok óta nagy volt a feszültség, az Associated Press összesítése szerint idén legalább 88 palesztint öltek meg izraeliek, az izraeliek elleni palesztin támadásokban ugyanebben az időszakban 15 ember halt meg.

Izraelben régóta feszült a helyzet, százezrek tüntettek nemrégen az igazságügyi reformtervezet ellen, amiről a helyi Háárec cikke azt írta, hogy ez volt Izrael történetének legnagyobb horderejű utcai tiltakozása.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések