A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Xabi Alonso a Monacóhoz hasonlította a Ferencvárost


Tizenkilenc év után játszik ismét magyar futballcsapat tavasszal nemzetközi kupamérkőzést


Különleges párharc vár a Ferencvárosra az Európa-liga nyolcaddöntőjében: magyar csapat majdnem húsz éve, 2004 februárjában és márciusában szerepelt legutóbb a nemzetközi labdarúgókupák tavaszi szakaszában. A zöld-fehérek ellenfele a német Bayer Leverkusen lesz.

Jellemző a mérkőzések, illetve a párharc fontosságára, hogy az első találkozóra csak itthonról körülbelül 2300 néző utazott-utazik ki, és néhányan Németországban élve is próbálnak jegyhez jutni. A jövő csütörtöki visszavágót pedig a Ferencváros a Puskás Arénába vitte annak érdekében, hogy háromszor annyian buzdíthassák a csapatot, mint tehetnék a Groupama Arénában.

Az ellenfél, a Bayer Leverkusen jó ismerős, tekintve, hogy 2021 őszén a két csapat azonos négyesben szerepelt, s így kétszer is megmérkőzött egymással az Európa-liga csoportkörében. Mint emlékezetes, az első mérkőzést, a BayArénában a németek megnyerték 2−1-re, de a Fradi helyt állt, éles meccset játszott, Ryan Mmaee góljával a nyolcadik percben vezetést szerzett, Exequiel Palacios a 37. percben egyenlített. A meccs nyílt volt, sőt a második félidő közepéig reménykedni lehetett abban, hogy a Peter Stöger által dirigált zöld-fehérek el tudnak hozni egy pontot, de végül az akkor még csak 18 éves szupertehetség, Florian Wirtz megszerezte a győztes gólt a 69. percben.

Az akkori Ferencvárosból jó néhány kulcsember a mostani párharcra is készül, például Ryan Mmaee, Samy Mmaee, Dibusz Dénes, Vécsei Bálint, Henry Wingo, Kristoffer Zachariassen, Tokmac Nguen és Eldar Civic. A Leverkusen még kevesebbet változott, a német csapat szempontjából már tét nélküli budapesti visszavágón szerepelt minden vendég futballista most is a klub tagja. Az említett decemberi mérkőzést Aissa Laidouni góljával 1−0-ra megnyerte a Ferencváros, mérföldkőnek számított a siker, mert a csoportkörök fázisában az volt a Ferencváros első győzelme.

Most, 15 hónappal később előbb idegenben kellene bravúrt bemutatni. A Ferencváros modern kori történetében a Szerhij Rebrov edzősége alatti időszakra kifejezetten jellemző volt a kitűnő idegenbeli mérleg. A Csercseszov-érára ez csak hellyel-közzel igaz, de tény, hogy éppen vendégként, a Monaco II. Lajosról elnevezett stadionjában sikerült nyerni – tulajdonképpen, ha egy meccset meg kell jelölni, az volt a csoportgyőzelem kulcsa.

Már csak azért is érdemes felidézni a francia Ligue 1-ben a Bajnokok Ligája-szereplésért harcoló monacói csapatot, mert az Európa-liga februári playoff körében a Bayer Leverkusen éppen a hercegség alakulatát búcsúztatta, mégpedig tizenegyespárbajban. A mostani párharc előtt szinte minden semleges elemző a Bundesliga-csapatot tartja favoritnak, ami érthető vélekedés, de azt is meg kell jegyezni, hogy ugyanebben az idényben a Ferencváros jobb eredményt ért el a Monaco elleni mérkőzéseken, mint a Bayer Leverkusen.

A németek a hétvégén 4−1-re megverték a Herthát, ez a legjobb hazai eredményük az Union Berlin elleni, októberi 5−0 óta. A mostani találkozót megelőzően a legutóbbi három hazai Bundesliga-mérkőzésüket elveszítették.

A Ferencvárosban a télen igazolt új szerzemények közül ezúttal csak Myenty Abena és Nikolai Baden Frederiksen bevethető. A régiek közül Samy Mmaee, Tokmac és Pászka Lóránd nem teljesen egészséges.

A német csapatot dirigáló Xabi Alonso igazi világsztár, világ- és kétszeres Európa-bajnok, a Liverpool, a Real Madrid és a Bayern München korábbi játékosa. Klubjaival tizennégy fontos titulust nyert meg, köztük kétszer a Bajnokok Ligáját. Mint mondta, nehéz mérkőzésre számít a Ferencváros ellen, a magyar bajnok játékát a Monacóéhoz hasonlította.

Szerdán a Ruhr-vidéken havazik, csütörtökre esőt jeleznek, ez aligha tesz majd jó a pálya talajának. A mérkőzés 18.45-kor kezdődik majd, a várható hőmérséklet akkor 6 és 8 fok között lesz.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések