A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Washington Post: az ukrán vezetés sem hiszi, hogy képesek lesznek az ellentámadásra


A kijevi erők olyannyira „leépültek” az Oroszország elleni egyéves harcok miatt, hogy egyes ukrán tisztviselők kételkednek abban, hogy képesek lennének végrehajtani egy tervezett tavaszi offenzívát – jelentette a Washington Post.


A konfliktus sokakat elvitt a legtapasztaltabb ukrán katonák közül, a tapasztalatlan behívottak érkezése pedig megváltoztatta az ország hadseregének profilját – mutatott rá az amerikai lap hétfőn.

Amerikai és európai tisztviselők becslései szerint akár 120 ezer ukrán katona is meghalhatott vagy megsebesült az orosz katonai művelet tavaly februári megindítása óta – tette hozzá a lap. Kijev titokban tartja a veszteségekről szóló információkat, még nyugati támogatói előtt is.

„Sajnos már mindannyian meghaltak vagy megsebesültek” – mondta a lapnak az ukrán 46. légitámadó dandár egyik zászlóaljparancsnoka, akit csak hívójelével, Kupollal azonosítottak. A rosszul kiképzett újoncok pedig, akiket mostanában kapott, „mindent eldobnak és elfutnak”, amint elkezdődik a csata – tette hozzá a parancsnok.

Az ukrán csapatok másik problémája a lőszerhiány, beleértve a tüzérségi lövedékeket és aknavetőbombákat is – írta a Washington Post a helyszínen harcolókra hivatkozva.

„A frontvonalon vagy. Feléd jönnek, és nincs mivel lőni” – jellemezte a helyzetet Kupol.

„Nincsenek embereink vagy fegyvereink” – mondta a lapnak egy meg nem nevezett magas rangú ukrán kormánytisztviselő.

Kifejtette, hogy az offenzívát indító oldalon általában kétszer-háromszor magasabbak az áldozatok, mint a védekező oldalon. „Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ennyi embert veszítsünk” – tette hozzá az ukrán tisztviselő.

„Ha több erőforrásod van, akkor aktívabban támadsz. Ha kevesebb erőforrásod van, akkor többet védekezel. Mi védekezni fogunk. Ezért, ha engem személyesen kérdezel, nem hiszek abban, hogy nagy ellentámadást indítanánk. Szeretnék hinni benne, de az erőforrásokat tekintve azt kérdezem: „Mivel?”. Talán lesz néhány helyi áttörésünk” – mondta a forrás.

A tisztviselő „szimbolikusnak” nevezte az Egyesült Államok és szövetségesei által Kijevnek ígért harckocsik számát, míg a lapnak nyilatkozó más tisztségviselők közül néhányan nem hiszik, hogy a nyugati fegyverek időben eljutnak a frontvonalhoz.

A lap idézett egy amerikai tisztviselőt is, aki szerint – annak ellenére, hogy az utóbbi időben a harctéren némi sikert értek el – az orosz oldalon még súlyosabbak a lőszer-, az ember- és a motivációs problémák. Ezt az állítást azonban nem támasztották alá tényekkel.

Ami Ukrajnát illeti, a következő hónapokban „különösen nagy lesz a tét”, mivel Kijev nyugati támogatói azt figyelik, hogy az ország vissza tudja-e szerezni a kezdeményezést – jegyezte meg a Washington Post.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések