A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Vita a vasárnapi boltzárról Szlovákiában


Kiszámolták a hátrányokat 

Ismét terítékre került a vasárnapi boltzár ügye. Az esetleges várható hatásokról most a Szlovák Nemzeti Bank elemzői tettek le egy kalkulációt az asztalra.

Nem elég a belpolitikai válság, még a vasárnapi boltzár esetleges bevezetése is borzolja a kedélyeket a Felvidéken. Mint a pozsonyi Új Szó cikkében olvasható, most Viera Mráziková és Peter Tóth, a Szlovák Nemzeti Bank elemzői mutattak rá egy anyagban arra, hogyha megvalósulna az ötlet, az eladók jövedelme körülbelül tíz százalékkal csökkenne.

A vasárnapi munkavégzéssel leggyakrabban a vendéglátásban dolgozók találkoznak, akik az alkalmazottak durván hetven százalékát teszik ki – számszerűsítették a közgazdászok. A lap felidézi, egy korábbi, 2020-as elemzés szerint az intézkedés nyomán legkevesebb ezerhétszáz ember veszítené el az állását. A nemzeti bank szakértői szerint a legtöbb üzlet számára a vasárnapi zárvatartás ugyan valóban költségmegtakarítást jelentene – de az érintettek még így sem tudnák elkerülni az olyan állandó költségeket, mint a bérleti díj.

A pozsonyi parlament várhatóan március első felében tárgyal majd a kérdésről.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések