A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Vacak ukrán alkatrész okozta a Vega-C rakéta vesztét


A Vega-C tavaly decemberi sikertelensége egy Ukrajnában gyártott alkatrészre vezethető vissza. A kínos ügy tovább késleltethet jó néhány küldetést.


Kiderült, mi okozta tavaly december 21-én az Európai Űrügynökség (ESA) Vega-C rakétájának vesztét – írta meg a világ legrangosabb tudományos folyóirata, a Nature. Mint olvasható, a hatósági vizsgálat szerint egy Ukrajnában gyártott hibás alkatrész áll a háttérben. A Vega-C program – amelynek első repülése tavaly júliusban volt – most legalább ez év végéig leáll, ami további csúszásokat okozhat a küldetésekben.

A vizsgálóbizottság a problémát egy kompozitból készült alkatrészre vezette vissza, amelyet az ukrán Yuzhnoye cég gyártott még a háború előtt. A tüzelőanyagot a fúvókába tápláló szelepnek nagy mechanikai igénybevételeket és hőmérsékleti kilengéseket kell kibírnia, de a tömörsége nem volt kellő, ami végül a szakadáshoz vezetett.

Az ESA harmincmillió eurót (11,4 milliárd forintot) szán a hibás alkatrész cseréjére.

A Nature folyóirat cikke megjegyzi, a Vega-C kisebb és kevésbé erős testvére, a Vega korábban kétszer szenvedett kudarcot az elmúlt években. Az európai űrkutatást hátráltatja, hogy az eddig alkalmazott Ariane-5 rakéta gyártása már leállt, míg utódja, az Ariane-6 pedig késik, s legkorábban 2023 végén indulhat első bevetésére.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések