A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ukrajnában a katonák azonos nemű párkapcsolatának elismerését tervezik


Miközben ukrán emberek vére folyik a frontokon, az ukrán parlamentben folyik arról disputálnak, hogy a lövészárokban az azonos nemű párok hivatalosan baszhassák seggbe egymást.


A Rada, az ukrán parlament Golosz párti képviselője, Inna Szovszun közölte, hogy elküldött a parlamentnek egy törvénytervezetet, amely különösen az azonos nemű katonák „élettársi kapcsolatainak” hivatalos nyilvántartásba vételének lehetőségét irányozza elő - írta meg az oroszhirek.hu.

A képviselőnő szerint a törvénytervezet jelenleg a parlamentben a regisztrációs szakaszban van, és szövege nem nyilvános, de Szovszun a Telegram-csatornáján közzétette a dokumentum főbb rendelkezéseit. A tervezet különösen az élettársi kapcsolat bejegyzésének lehetőségéről rendelkezik az egyik személy távollétében vagy a polgári nyilvántartó hatóságon kívül – ha az illető a fegyveres erők tagja – történő bejegyzésének lehetőségéről.

„Benyújtottam bejegyzésre a bejegyzett élettársi kapcsolatok intézetéről szóló törvényjavaslatot, most képviselőtársaimnak 5 napjuk van arra, hogy aláírják. Erre azért van szükség, hogy megvédjük a katonák jogait. Mivel több ezren közülük nem tudják hivatalossá tenni a kapcsolatukat, mert a partnerük vagy élettársuk azonos nemű velük” – írta Szovszun a Facebookon.

Elmondása szerint, ha a kezdeményezést elfogadja a parlament, az azonos nemű párok számára jogszabály rögzíti a kölcsönös jogokat és kötelezettségeket, a tulajdonjog, az öröklés, a szociális védelem, a partner vagy élettárs halála vagy eltűnése esetén fennálló jogokat.

„Ki kell javítanunk egy nagy igazságtalanságot, ahol egyes állampolgárok kevesebb joggal rendelkeznek, mint mindenki más” – mondta Szovszun.

Tavaly augusztusban Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy a kormány „az emberi jogok és szabadságjogok megerősítésére és biztosítására irányuló munka részeként kidolgozta az Ukrajnában bejegyzett élettársi kapcsolatok legalizálásának lehetőségeit”. Ugyanakkor felkérte Denisz Smihal miniszterelnököt, hogy fontolja meg az LMBTQ-párok hivatalos bejegyzését - olvasható a portálon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések