A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Új világrekorder trópusi ciklon


A korábbi világrekorder hurrikán az 1994-es kelet-csendes-óceáni John volt 


A Freddy névre keresztelt ciklon eddig 32 napon át maradt életben, egy nappal túllépve a korábbi, 1994-es rekordot, és még mindig kitart – írta meg a National Geographic.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) nyilvántartásában szerepelnek a hiteles időjárási rekordok, így a világ különböző tájain kialakult trópusi ciklonok is, beleértve a hurrikánokat, tájfunokat. E nyilvántartás szerint új rekord van születőben – írta meg a National Geographic.

Az Earth Observatory által bemutatott Freddy nevű trópusi ciklon 2023. február 6-án kapott nevet (ekkor érte el azt az erősséget, amely szerint már trópusi ciklonnak lehet titulálni) Ausztrália északi partjai közelében. Ezt követően igen hosszú, 15 napos utat járt be az Indiai-óceánon, s 21-én elérte Madagaszkárt. Azonban ezzel nem szakadt még vége a tevékenységének, továbbsodródott a Mozambiki-csatorna, majd Mozambik és Zimbabwe területére, és még a szárazföld hatására sem veszített annyit az erejéből, hogy ne legyen képes még egy fordulóra.

Március 8-án, miután elhagyta Afrika szárazföldi régióját, már újra Madagaszkár déli része közelében járt. Az előrejelzés szerint várhatóan még egyszer eléri Mozambik szárazföldi területét is, és valószínűleg akkor fog feloszlani, pár napon belül. A Freddy felhalmozott ciklonenergiája (ACE) alapján a második helyezett a világranglistán, március 7-én 72 volt ez a szám, a rekorderé 85 volt (Ioke hurrikán, 2006.). Ezt a mérőszámot a ciklonok 6 óránként mért szélsebességei alapján számítják ki, a haszna pedig az, hogy így egy egész szezon összes viharáról kaphatunk egységes képet, vagyis megtudhatjuk, mennyire volt erős egy adott év trópusiciklon-szezonja, ezzel pedig a hosszú távú trendeket lehet felismerni.

A Freddy feltehetően annak is köszönheti e különösen hosszú életét, hogy a régiót a La Nina helyzete befolyásolja, hasonlók ezt megelőzően legutóbb 2000-ben voltak az Indiai-óceánon (Hudah és Leon-Eline névvel), ez szintén La Nina-év volt.

A korábbi világrekorder hurrikán az 1994-es kelet-csendes-óceáni John volt, amely Mexikó partjai közelében augusztus 11-én született (ám egy Afrikánál kialakult légköri rendszer volt az elődje!), majd északnyugat és észak felé sodródva az óceán felett eljutott a sarkvidék közelébe, s végül az Aleut-szigetek viszonylagos közelségében ért véget kalandos útja szeptember 13-án. John ezzel nemcsak a leghosszabb életű volt, hanem a legnagyobb távolságot (11 531 km) megtett trópusi ciklon is – olvasható a portálon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések