A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Új, eddig ismeretlen anyagból álló galaxist fedeztek fel


Sötét anyagból álló galaxist fedeztek fel kínai kutatók.


Az univerzumban különböző alakú és méretű galaxisok vannak, de a csillagvárosok alapvető összetevői meglehetősen konzisztensnek tűnnek. Általában a galaxisok nagy csillagsűrűségű közepén egy hatalmas, szupermasszív fekete lyuk ül, egy csomó intersztelláris gáz és sötét anyag társaságában, ami segít az egész rendszert „összeragasztani”. Míg a sötét anyag nem bocsát ki fényt, addig ezzel szemben a csillagok, az intersztelláris gáz és a forró anyag örvénylő magja kiemelkedik nagy fényerejével, ami úgy fénylik a kozmikus környezetben, mint egy éjszakai metropolisz – írja az Origo, a The Astrophysical Journal Letters Magazinra hivatkozva.

A Földtől 94 millió fényévre fekvő törpegalaxis azonban mindenre rácáfol. A FAST J0139+4328 nevű csillagváros ugyanis döbbenetes módon nem bocsát ki optikai fényt. Úgy tűnik, hogy ez a „láthatatlan” galaxis – egy kevés csillag kivételével –, majdnem teljes egészében sötét anyagból áll – írják.

Jin-Long Xou, a pekingi Kínai Tudományos Akadémia kutatója által vezetett tudóscsapat azt írja, hogy az általuk felfedezett galaxis egy izolált, sötét törpegalaxis.

Ez az első eset, hogy egy ilyen típusú csillagvárost észleltek a közeli univerzumban.

A lap szerint szinte teljes egészében a misztikus sötét anyag építi fel a felfedezett galaxist. Néhány sötét törpegalaxis-jelöltet már sikerült azonosítani, ám ezek nagyon közel állnak más kozmikus struktúrákhoz, ami megnehezíti, hogy megkülönböztessük ezeket az erősebb gravitációs erők által leszakított anyagcsomóktól.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések