A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Törökország nem csatlakozik az oroszellenes szankciókhoz


Cavusoglut arról kérdezték, hogy Ankara meddig lesz képes ellenállni az Egyesült Államok és szövetségesei nyomásának, hogy korlátozásokat vezessenek be Moszkvával szemben, mielőtt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval tárgyalna a G20-ak külügyminiszteri találkozójának margóján India fővárosában, Újdelhiben - írta meg az oroszhirek.hu. 

„Nem kell ellenállnunk senkinek, szuverén államként meghozzuk a saját döntéseinket. Nem csatlakozunk semmilyen egyoldalú szankcióhoz. Csak azokat a korlátozásokat támogatjuk, amelyeket az ENSz támogatásával vezetnek be – válaszolt a török diplomácia vezetője.

„Nem csak Oroszországról van szó, de mi sem támogatjuk az Irán vagy bármely más ország elleni szankciókat” – mutatott rá Cavusoglu, hozzátéve, hogy „senki sem gyakorolhat nyomást” Törökországra.

India, amely idén a G20-ak elnöke, szerdán és csütörtökön ad otthont a külügyminiszterek csúcstalálkozójának.

Egy indiai külügyminisztériumi tisztviselő szerdán a Reutersnek elmondta, hogy Újdelhi nem szeretné, ha az ukrajnai konfliktus uralná a rendezvényen folytatott megbeszéléseket, de elismerte, hogy valószínűleg a napirend kiemelt témái között lesz.

A házigazda ország „szándéka az, hogy továbbra is a globális dél [Latin-Amerika, Afrika, Ázsia és Óceánia] hangját játssza, és felveti a régiót érintő kérdéseket” – mondta a tisztviselő.

Vinay Kwatra magas rangú indiai diplomata újságíróknak elmondta, hogy „az élelmiszer-, energia- és műtrágyabiztonsággal kapcsolatos kérdések, és a konfliktusnak az előttünk álló gazdasági kihívásokra gyakorolt hatása” azok között a kérdések között lesz, amelyekre kellő figyelmet fognak fordítani Újdelhiben.

Josep Borrell, az EU külpolitikai vezetője, aki Kijev elkötelezett támogatója, azonban ragaszkodott ahhoz, hogy India használja fel a G20-ak találkozóját arra, hogy „megértesse Oroszországgal, hogy ennek a háborúnak véget kell vetni”. Borrell szerint az egész találkozó sikere azon múlik majd, hogy mit tudunk tenni ebben a kérdésben.

Egy uniós forrás külön szólt arról, hogy az EU újdelhi küldöttsége nem fogja támogatni a csúcstalálkozó eredményeként születő zárónyilatkozatot, ha az nem tartalmazza Oroszország ukrajnai magatartásának elítélését – jelentette a Reuters.

Fotó: MURAT GOK / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések