A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tombol az influenza, de még csak most jön a java


A dupla vírusfertőzés az influenza elleni oltással nem rendelkezőket jobban megviseli 

Egyre több a beteg Magyarországon, egy nemrégiben közzétett jelentés szerint februárban ötödével nőtt az orvosoknál jelentkezők száma, s a hónap első hetéhez képest az utolsó héten a betegek száma 71 százalékkal ugrott meg. Tombol az influenza, de folyamatosan emelkedik a koronavírussal megbetegedettek száma is.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) légúti figyelőszolgálatában részt vevő orvosok jelentéseit követő becslések szerint február utolsó hetében már 295,6 ezren fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel. Közülük 65,3 embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést, amely 11,3 ezerrel több, mint a megelőző héten – írta az Index. Februárban ötödével nőtt az orvosoknál jelentkezők száma, és a hónap első hetéhez képest az utolsó héten a betegek száma 71 százalékkal ugrott meg. Egyértelműen tombol tehát a járvány, amely radikálisan erősödik.

Szakemberek szerint márciusban érjük el a csúcsot, de még kérdés, hogy mikor. Növekszik a koronavírusos betegek száma is. A kórházi ápolást igénylő betegek közül 70-nél az influenza, 59-nél a Covid–19 vírusa, 43-nál az RSV állt a megbetegedések hátterében. Az RSV-pozitív betegek kétharmada kétéves vagy annál fiatalabb, ugyanakkor a Covid–19-fertőzöttek négyötöde 60 éves vagy annál idősebb. Influenza okozta SARI-megbetegedést valamennyi korosztályban diagnosztizáltak. Az influenzás, koronavírusos, RSV-s betegek 51 százaléka 0–14 éves gyermek, 24,5 százaléka 15–34 éves fiatal felnőtt. A betegek 43,7 százaléka 0–14 éves gyermek, 29,2 százaléka 15–34 éves fiatal felnőtt. A 35–59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 20,1 százaléka, 7,0 százalékuk pedig a 60 éven felüliek közül került ki.

Decemberhez képest sokkal több, 80-100 gyerek fordul orvoshoz naponta. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke azt mondta, hogy most azért nőhetett meg látványosabban a beteg gyerekek aránya, mert az influenza és a koronavírus mellé bejött az RSV, az első kettő ellen van ugyan oltás, de a szülők ebben a szezonban kevésbé adatták be ezeket gyermekeiknek. Hozzátette: a dupla vírusfertőzés azok szervezetét viselte meg jobban, akik az elmúlt években nem kaptak influenza elleni oltást. Havasi Katalin tájékoztatása szerint tavaly is volt RSV, de korántsem okozott ilyen intenzív tüneteket.

Korábban szakemberek arról beszéltek, hogy akár egyszerre is el lehet kapni a tridémia két, ritkább esetben mindhárom vírusát, de egyelőre nincsenek olyan jelek, amelyek szerint a többszörös vírusfertőzés a klinikai tünetekben hatványozódna. Rusvai Miklós állatorvos, vírusszakértő egy interjúban arra hívta fel a figyelmet, hogy a megfelelő vírus mielőbbi azonosítását illetően ma már a tridémia esetében is léteznek orrüregből vett mintákon használható patikai gyorstesztek, amelyek képesek egy időben kimutatni az influenza, a Covid–19 vírusa és az RSV egyedi vagy együttes jelenlétét.

Noha továbbra is a PCR-teszt tekinthető az arany sztenderdnek a vírusok azonosításában, a gyorstesztek gyakorlati jelentősége is igen nagy, mivel tízezres költségek, utazás, illetve a fertőzés továbbadása és a megfertőződés veszélye nélkül azonnali választ kaphatunk, hogy mely vírus okozza a panaszainkat, így Rusvai Miklós szerint csökkenteni lehet a terjedésből és terjesztésből adódó veszélyeket.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések