Hirdessen itt

Több mint ezer ember megmentésére indult az olasz parti őrség


A dél-olaszországi parti őrség a viharos tengeren három hajó megmentésére indult pénteken, melyek fedélzetén összesen több mint ezer bevándorló tartózkodik – közölte a parti őrség pénteken. 

A mentésben egy hadihajót és egy repülőgépet is bevetettek, a bajbajutottak száma miatt ugyanis „rendkívül összetett” műveletről van szó.

A legutolsó segélykérés péntek reggel érkezett egy 500 fős hajóról. A helyzetet nehezíti, hogy az időjárás-jelentés szerint a hétvége erős szeleket hoz, emiatt a tengeren viharos körülmények uralkodnak.

A belügyminisztérium közlése szerint az év eleje óta 17 500-an érkeztek a Földközi-tengeren át hajóval az országba, ami kiugróan magas a tavalyi, kis híján hatezres létszámhoz képest. A dél-olaszországi Lampedusa szigetén csak szerda óta mintegy háromezer bevándorló kötött ki; csütörtök este egy 42 főt szállító hajó süllyedt el nem messze a parttól, nekik egy tunéziai halászhajó nyújtott először segítséget. A hajóról a beszámolók szerint mindenkit sikerült kimenteni.

Az olasz hatóságokat heves bírálat érte, miután február végén a dél-olaszországi partok közelében sziklának csapódott, majd elsüllyedt egy hajó, mely a hírek szerint több segélyhívást is leadott. A fedélzeten csaknem kétszázan utaztak, a balesetet 80 ember élte túl. A halálos áldozatok száma pénteken 73-ra nőtt, ám az utasok számából kiindulva félő, hogy ez a szám valójában ennél jóval magasabb lehet.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések