A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Titkos projekten dolgozhat az orosz kormány, brutális pénzeket különített el rá


Költségvetési kiadásai egyharmadát titkosította Oroszország. 

A moszkvai pénzügyminisztérium adatai szerint a költségvetésben március 24-ére elérte a 2400 milliárd rubelt a titkosított vagy meg nem nevezett célra fordított kiadások összértéke – írta meg a Világgazdaság.  A Bloomberg Economics becslése alapján ez több mint a duplája a tavalyi összegnek, és

a teljes kiadások egyharmadát jelenti,

a következő költségvetésben azonban a tervek szerint visszaesik annak a negyedére.

A titkosítások célja

A portál beszámolója szerint eddig a legtöbbet, a költségvetés mintegy 21 százalékát 2015-ben, egy évvel a Krím-félsziget elfoglalása után titkosították, a mostani nagyobb arány tehát jól mutatja, milyen szinten módosította a háború a kormányzati finanszírozást és gazdasági prioritásokat. A titkos célokra fordított kiadások növekedése Alekszandra Szuszlina független orosz közgazdász szerint azt jelenti, hogy

egyre több pénzt fordít a kormány a háborúra, illetve azzal kapcsolatos programokra.

A lap arról is írt, hogy az orosz költségvetési törvények szerint az elnök, jelen esetben Vlagyimir Putyin határozza meg, hogy melyik titkos programot fogadják el, és milyen alfejezet alá sorolják. A parlamenti képviselők ezeket a kiadásokat zárt ülésen mérlegelik, de a nyilvánosságnak erre a folyamatra nincs rálátása.

A hadügyi kiadásokat jelentősen növeli az új felszerelések beszerzése, a mozgósított katonák zsoldja, a teljes kiadást pedig az, hogy jövő márciusra, Putyin jelenlegi mandátumának végére be akarnak fejezni több, számára szimbolikus jelentőséggel bíró infrastrukturális projektet.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések