A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szlovákiában a drónokat akár le is lőhetik


Újabb korlátozásokat vezettek be a drónokra Szlovákiában. A szerkezeteket katonai repterektől csak 5,6 kilométerrel arrább lehet alkalmazni. A szabályszegő berendezéseket - ha nem elérhető az irányítójuk - akár le is lőhetik a hatóságok. 

Nem lett egyszerűbb  dróntulajdonosok élete Szlovákiában. Mint a pozsonyi Új Szó cikkéből kiderül, azokat a mozzanatokat, melyek nem teljesítik az 5,6 kilométeres minimumtávolságot bármely katonai légikikötő referenciapontjától, illetve több mint harminc méterrel a felszín fölött történnek, az adott objektum irányítótornyával kell előre egyeztetni.

Aki ennél közelebb szeretne menni, annak egy dokumentumot kell kitöltenie, sőt, a reptetése előtt negyed órával, illetve zárultakor rögvest köteles fölhívni a légiirányítást. A szabályok a szliácsi (Sliač), malackai (Malacky) és eperjesi objektumokra és azok környékére vonatkoznak.

A Szlovák Köztársaság fegyveres erőiről szóló törvénymódosítás alapján az illetékesek különböző haditechnikai eszközöket, azaz akár fegyvereket is alkalmazhatnak a drónok szárnyalásának megszakítására. Természetesen erre csak akkor kerülhet sor, ha a hatóságok nem képesek föllelni az irányító személyt vagy ha a felszólítás és a figyelmeztetés az adott körülmények miatt nem kivitelezhető.

A szabályok megsértése háromszáztól ötszáz euróig terjedő pénzbírsággal büntethető.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések