A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szijjártó Péter szerint nem opció az ideológiák vezérelte gazdaságpolitika


Európa elemi érdeke a gazdasági együttműködés Kínával


Az Európa és Kína közötti gazdasági kereskedelmi forgalom értéke 856 milliárd euró volt tavaly, ennek alapján mindenki számára világos, hogy ha egy ilyen kapcsolatrendszert elvágnak, akkor abból Európa nemhogy profitálni nem tud, hanem nagyon rosszul fog járni – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Párizsban, az OECD főtitkárával, Matthias Cormann-nal történt, csaknem másfél órás megbeszélését követően.

A háború és a szankciók miatt egekbe szökő infláció és energiaárak következtében az egész világ komoly gazdasági kihívásokkal néz szembe. A rendkívüli nehézségek dacára Magyarországon tavaly megdöntöttük a beruházási rekordot és az exportrekordot is, amelyekkel sikerült megvédeni sok százezer munkahelyet. Idén is ez a cél: újabb beruházási és exportrekord kell – véli Szijjártó Péter.

Mint arra emlékeztetett, szinte napra pontosan két esztendővel ezelőtt, az OECD főtitkárává megválasztásakor összesen öt európai ország adta a támogatását – köztük Magyarország is – Matthias Cormann számára, aki így a lehető legkisebb különbséggel meg tudta nyerni a választást, az azóta eltelt időszak pedig megmutatta, hogy Magyarország helyesen szavazott akkor, hiszen a főtitkár és az OECD azon kevés vezetők és szervezetek közé tartoznak ma a világon, akik nem ideológiák foglyai, hanem továbbra is képesek arra, hogy a józan ész talaján állva hozzanak döntéseket akkor, amikor gazdasági kérdésekről van szó.

A miniszter beszélt arról, hogy a világgazdaság három év alatt gyakorlatilag kétszer is a feje tetejére állt. Az pedig, hogy világ és Európa ki tud-e evickélni ebből a rendkívüli kihívásokkal terhelt, rendkívül nehéz gazdasági időszakból, az alapvetően azon fog múlni, hogy képesek lesznek-e a döntéshozók a józan ész talaján állva döntéseket hozni, vagy minden gazdasági kérdést és vitát elragadnak az ideológiák. Amennyiben az ideológiák fogják vezérelni a jövőben a gazdaságpolitikai döntéshozatalt a világban, akkor a világ és Európa nem fog tudni úrrá lenni a nehézségeken – hívta fel a figyelmet.

Szijjártó Péter szerint akkor, ha az Európa–Kína kereskedelmi, gazdasági együttműködést ideológiák miatt – a nyugat-európaiak vagy akár az amerikaiak kezdeményezésére – elvágják, akkor az európai gazdaság még nagyobb bajba és még nagyobb recesszióba fog jutni.

Részletek az alábbi videóban:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések