A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szfinxszerű ókori római szobrot fedeztek fel egyiptomi régészek


Egy római kori kőlapot is találtak, amely feliratokat tartalmazott


Szfinxszerű ókori római szobrot találtak egyiptomi régészek az ország déli részén, Kairótól 450 kilométerre – közölte hétfőn az egyiptomi régészeti hatóság.

A lelet a Kena kormányzóságban található denderai templomnál folyó ásatásokon került elő. A denderai templom egy 9,8 hektáros területen elterülő vallási komplexum, amelynek közepén a Hathor-templom áll.

A mészkőből épült szentély feltárásakor a régészek két réteget találtak: az alsó rétegben volt az a bizánci korból származó vályogtéglából készült vízgyűjtő medence, amelyből a római kori szfinx került elő.

A feltáráson dolgozó régészek szerint a szfinx mosolygó arca valószínűleg Claudius római császár vonásait tükrözi, aki 41. és 54. között terjesztette ki Róma hatalmát Afrika északi részére. A szfinx fején egy fáraók által viselt fejdísz látható, a homloka fölött pedig egy kobra, ami az isteni tekintélyt és a királyi hatalmat jelképezte – írta a HeritageDaily.com portál.

A régészek tovább tanulmányozzák a leletet, és alaposan megvizsgálják a szobron található jeleket és feliratokat, amelyek további információkkal szolgálhatnak az eredetéről és származási helyéről.

A szfinx sokkal kisebb, mint a gízai piramisoknál látható, híres, 20 méter magas szfinx.

A régészek egy római kori kőlapot is találtak, amely feliratokat tartalmazott.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések