A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szászbereknél nyolcvan méteren át tolta a vonat a sínekre hajtó autót: most emeltek vádat


Felelni kell tettéért annak a sofőrnek, aki tavaly májusban hajtott egy vasúti szerelvény elé Szászbereknél. Figyelmetlensége miatt későn fékezett, már nem tudta elkerülni az ütközést...


Közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség és közérdekű üzem gondatlan megzavarása miatt emeltek vádat azzal a 65 éves szolnoki férfivel szemben, aki vonattal ütközött a szászbereki vasúti átjáróban.

– A 65 éves férfi tavaly május 3-án kora délután, Szászberek lakott területén kívül, a 32-es számú főúton autózott – adott tájékoztatást a történtekről dr. Ocsovai Ágnes, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője. 

– A sofőr a Szolnok-Vámosgyörk vasútvonalon található, vasúti átjárót előjelző táblákkal jelzett, fél- és fénysorompóval biztosított vasúti átjáró kereszteződéséhez érve – figyelmetlensége és a szemébe sütő napfény miatt – csak későn észlelte a fénysorompó villogó piros jelzését, valamint a leengedett félsorompót. 

Mikor észrevette, hogy az átjáróba nem lehet behajtani, fékezett ugyan, de a személygépkocsival már nem tudott a vasúti átjáró előtt megállni, a leengedett félsorompó csapórúdjának ütközött, ami letört, majd a személyautóval a vasúti sínekre hajtott...


A Szolnok–Vámosgyörk vasútvonalon ugyanekkor közlekedő személyvonat mozdonyvezetője is észlelte a közeledő személyautót, hangjelzést adott és vészfékezett, azonban az ütközést már nem tudta elkerülni.

A vasúti szerelvény az ütközést követően mintegy 80 méter hosszan tolta a síneken maga előtt a személyautót, mire meg tudott állni. A személyvonaton utazók közül egy utas az ütközés miatt elesett, és nyolc napon belül gyógyuló fejsérülést szenvedett. A balesetet okozó sofőr többszörös – nyolc napon túl gyógyuló – bordatörést szenvedett el.

A baleset következtében a személygépkocsiban és a mozdonyban is anyagi kár keletkezett, valamint nyolc személyszállító vonat késett több mint egy órát, illetve Szolnok és Jászapáti állomások között több járat részlegesen, egy járat teljesen elmaradt.

Az ügyészség a férfivel szemben pénzbüntetés kiszabására és járművezetéstől eltiltásra tett indítványt a vádiratában. Az ügyben a Szolnoki Járásbíróság fog dönteni.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések