A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Ma is nagy szükség van a márciusi ifjak lelkesedésére


Most is igen nagy szükség van arra a lelkesedésre és erőre, amit a márciusi ifjak és a '48-as csodában résztvevők mutattak nekünk – mondta a honvédelmi miniszter kedden Budapesten.


Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség március 15. alkalmából tartott központi ünnepségén felidézte, a honvédséget 175. évvel ezelőtt Mészáros Lázár (1796-1858) akkori honvédelmi miniszter „a jogszerűségi igény alapján, az alkotmányosság útján, a szabadság irányába haladó álomkísérlet keretében” szervezte meg tervszerű, építkező munkával. A tárcavezető jellemzőnek nevezte, hogy Mészáros Lázár legnagyobb tettének a katonai oktatás felépítését tekintette.

„Az ősi magyar nemzet alkotóereje minden helyzetben (.) hideg fejjel, szisztematikusan építkezni akar” – hangoztatta.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf az akkori történelmi események és a mostani „veszélyek kora” között párhuzamot vonva hangsúlyozta, hogy most igen nagy szükség van arra a lelkesedésre és erőre, amit a márciusi ifjak és a „48-as csodában” résztvevők „mutattak nekünk”.

Rámutatott arra, hogy nagyon régen nem álltunk olyan közel világméretű háború kirobbanásához, mint most.

Úgy folytatta: „a nemzeti szuverenitás megvédése és képviselete minden erőforrásunkra, okosságunkra, értékünkre és erőnkre igényt formál”.

A honvédelmi tárca vezetője felhívta arra a figyelmet, hogy Magyarország az egyetlen, amely az ukrajnai háborúban a békét nem további fegyverek szállításával és a harc folytatásával, hanem tűzszünettel és béketárgyalásokkal akarja elérni.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf ezt a magyar álláspontot a legetikusabbnak és a legcélravezetőbbnek értékelte beszédében.

Szólt arról, hogy jól látható párhuzamok mutatkoznak a honvédség 1848-as megalapítása és annak jelenlegi átalakítása között. Jelezte, újra megfelelő társadalmi figyelem övezi a honvédség ügyét. Ismertetése szerint a honvédség lecseréli teljes eszközparkját, személyi állományában „komoly és mélyreható” szerkezeti átalakítást hajt végre, valamint elindították a fiatalítás folyamatát is.

A miniszter célként jelölte meg, hogy éles helyzetben, „adott esetben harcban is azonnal bevetésre képes, komoly felhatalmazottság alapján működő, öntevékeny és kockázatvállaló parancsnoki rétege” legyen a honvédségnek. Ez a folyamat a jövőben is folytatódni fog „mindenféle módon és eszközzel” – jegyezte meg, majd úgy zárta szavait:

„Isten áldja Magyarországot!”

Szalay-Bobrovniczky Kristóf az eseményen vezérőrnaggyá léptette elő Szaszák János dandártábornokot, és dandártábornoknak nevezte ki Tajti Norbert ezredest.

A honvédelmi miniszter több más elismerés átadása mellett a Magyar Érdemrend tisztikeresztje (polgári tagozat) kitüntetést adományozta Gerendás György László olimpiai és Európa-bajnok vízilabdázónak, úszónak, edzőnek, sportvezetőnek, az elismerés katonai tagozatával Baráth Ernő dandártábornokot és Domine János nyugállományú dandártábornok tüntette ki.

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést ketten, annak katonai tagozatát nyolcan vehették át.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések