A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Sunak: Nagy-Britannia nem adja vissza az Elgin-márványokat Görögországnak


Nem adja vissza Nagy-Britannia az athéni Parthenón frízeit, az úgynevezett Elgin-márványokat Görögországnak – jelentette ki Rishi Sunak brit miniszterelnök.


„Az Egyesült Királyságban generációk óta gondozzák az Elgin-márványokat. Múzeumainkat azért tartják fenn az adófizetők, mert ezek a műtárgyak továbbra is hatalmas értéket jelentenek az ország számára. Mi megosztjuk a kincseiket a nagyvilággal, a világ minden tájáról érkeznek az emberek az Egyesült Királyságba azért, hogy lássák. A British Museum kollekcióját jogszabály védi, és ezen nem tervezünk változtatni” – mondta el Rishi Sunak újságíróknak úton egy kaliforniai védelmi és biztonsági konferencia felé.

Az athéni Parthenón frízeinek és szobrainak egy részét Lord Elgin angol diplomata vásárolta fel, amikor a 19. század elején a Brit Birodalmat képviselte nagyköveti rangban a térséget akkoriban fennhatósága alatt tartó török portánál.

A Londonba szállított műemlékeket később a brit kormány vásárolta meg és ajándékozta a British Museumnak. A modern Görögország hivatalos álláspontja szerint azonban az Elgin-márványok elszállítása nem törvényes adásvételnek, hanem lopásnak – vagyis bűncselekménynek – számít, és ezért a kincseket vissza kell szállítani Athénba.

Görögország 1982 óta folyamatosan követeli Londontól – nem egyszer diplomáciai nyomásgyakorlással is – a márványok visszaadását.

A British Museum sokáig azzal indokolta a kérés visszautasítását, hogy Görögországban nincs megfelelő hely a fríz darabjainak megőrzésére. 2009-ben azonban egy háromemeletes, 25 ezer négyzetméteres múzeum nyílt az Akropolisz lábánál, és a görögök szerint az intézmény megnyitása után már elfogadhatatlan a brit magyarázat arra, miért nem adják vissza a hiányzó történelmi-építészeti emlékeket.

Nagy-Britannia uniós tagságának 2020-as megszűnésekor a görög kulturális minisztérium jelezte, hogy Athén ismét erőfeszítéseket tesz az Elgin-márványok visszaszerzésére.

Idén februárban görög miniszterek elárulták, hogy több mint egy éve titkos egyeztetések folynak George Osborne, a British Museum vezetője és a görög kormány között.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések