A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Romániában jelentős összeget fordítanak arra, hogy a diákok ne tekeregjenek


Kovászna megye tanintézményeit is bevonták a projektbe


Romániában súlyos gond az iskolaelhagyás. A jelenség visszaszorítására jelentős összeget kíván fordítani a bukaresti kabinet.

Az országos helyreállítási tervbe foglalt vállalások részeként az iskolaelhagyás csökkentésére meghirdetett uniós pályázaton (PNRAS) tizenhét háromszéki, többnyire vidéki iskola nyert támogatást több mint kétmillió euró összértékben – írta meg kedden a Székelyhon. Mint az orgánumnak Kiss Imre, Kovászna megye tanfelügyelője elmondta, a múlt esztendőben negyvenhat oktatási központ jelentkezett a káros jelenség visszaszorítását célzó pályázatra, ebből huszonnégy kapott lehetőséget arra, hogy benyújtsa a hároméves futamidejű projekt tervezetét.

A rövid határidő miatt végül csak tizenhét intézmény járt sikerrel. Az egyes iskolák három év alatt több mint kétmillió eurót (nyolcszázmillió forintot) fordíthatnak olyan programokra, amelyek segítik az iskolaelhagyás kockázatának kitett diákokat abban, hogy megértsék az oktatás fontosságát a jövőjükre nézve.

Háromszék országos viszonylatban is az élen áll, hiszen a teljes összeg 17,4 százalékát már lehívták. A projekt keretében pótórákat tartanak azon tantárgyak esetében, ahol lemaradást észleltek, főleg a román és magyar nyelvre, valamint a matematikára összpontosítva, hogy a tanulók jobb eredményt érjenek el a képességvizsgán.

A pedagógusok esetében a forrás olyan továbbképzések költségeinek kifizetését teszi lehetővé, amelyek az oktatás minőségét javítják. Elsősorban a számítógép-kezelési ismeretek gyarapítása, okoseszközök használatának elsajátítása, valamint olyan tanfolyamok jöhetnek szóba, amelyek a modern didaktikai módszerek elsajátítását és alkalmazását fejlesztik.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések