A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Reuters: Kína lebonyolította első jüanban elszámolt LNG vásárlását

Kína lebonyolította első jüanban elszámolt cseppfolyósított földgáz (LNG) vásárlását – jelentette be kedden a sanghaji kőolaj- és földgáztőzsde. A tőzsde közlése szerint a kereskedés mintegy 65 ezer tonna, az Egyesült Arab Emírségekből importált LNG-t érintett. 

A TotalEnergies, amely a világ egyik legnagyobb LNG-exportőre, megerősítette az Egyesült Arab Emírségekből importált LNG ügyletét, részletek közlése nélkül – jelentette a Reuters.

A lépés a legújabb jele annak, hogy a jüan egyre nagyobb szerepet játszik a nemzetközi színtéren – írja a hírügynökség.

Peking a dollármentesítési stratégiája részeként támogatja a dolláron és eurón kívüli nemzeti valutákban történő elszámolásokat.

Hszi Csin-ping kínai elnök decemberi szaúd-arábiai látogatása során kijelentette, hogy országa "teljes mértékben ki fogja használni a Sanghaji Kőolaj- és Nemzeti Gáztőzsdét, mint platformot az olaj- és gázkereskedelem jüanban történő elszámolásához".

Oroszország 2023 első két hónapjában Kína legnagyobb olajszállítója lett, és az ország első számú gázexportőrévé kíván válni. Moszkva a nyugati szankciók közepette egyre inkább felkarolta a jüanban történő elszámolásokat.
 
Az Orosz Nemzeti Bank legfrissebb adatai szerint a jüan jelentős szereplője lett az orosz külkereskedelemnek, részesedése az ország importelszámolásaiban tavaly év végére 23%-ra ugrott, míg 2022 januárjában még csak 4% volt. A jüan részesedése az exportelszámolásokban szintén megugrott, 0,5%-ról 16%-ra.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések