A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Reuters: Az USA szövetségeseket keres a Kína elleni szankciókhoz


Kína alaptalan spekulációként utasította el az állításokat 

A Reuters szerint az Egyesült Államok közeli szövetségeseivel egyeztet, hogy új szankciókat vezessenek be Kínával szemben, amennyiben az úgy dönt, hogy támogatja az ukrajnai orosz katonai hadjáratot - írta meg az oroszhirek.hu.  

Peking visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint halált okozó segítséget kíván nyújtani Moszkvának, és nemrég bemutatott egy tervet, amely a konfliktus békés rendezésére törekszik – írta meg az oroszhirek.hu.

Washington konzultációkat folytat külföldi partnerekkel, nevezetesen a G7-országok képviselőivel az új gazdasági szankciókról – közölte több meg nem nevezett amerikai tisztviselő szerdán a hírügynökséggel. Nem kívántak részleteket közölni a lehetséges szankciókról, csak azt erősítették meg, hogy a megbeszélések „megalapozzák a lehetséges intézkedéseket”.

A jelentés azt követően született, hogy az Egyesült Államok és más nyugati nemzetek ismételten figyelmeztetéseket fogalmaztak meg Kína felé, amelyek szerint Peking fegyvereket kíván szállítani az orosz erőknek az Ukrajna elleni hadjárathoz.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az Associated Pressnek nemrégiben adott interjúban megismételte a vádakat, mondván, hogy „láttunk néhány jelet arra vonatkozóan, hogy talán ezt tervezik”, mondta anélkül, hogy bizonyítékokkal szolgált volna.

Kedden Antony Blinken amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy Washington „nem habozik” szankciókkal sújtani kínai cégeket abban az esetben, ha Peking halálos segítséget nyújt Moszkvának. Blinken ragaszkodott ahhoz, hogy a lépés következményekkel járna, hozzátéve, hogy felvetette a kérdést Vang Ji vezető kínai diplomatának, amikor a múlt hónapban a müncheni biztonsági konferencián találkoztak.

Kína alaptalan spekulációként utasította el az állításokat, azzal érvelve, hogy nem áll szándékában fegyvert szállítani az orosz csapatoknak, és képmutatással vádolta Washingtont.

„Az Egyesül Államoknak nincs joga diktálni a kínai–orosz kapcsolatokat, és soha nem fogjuk elfogadni az Egyesül Államok kényszerítését és nyomását” – mondta hétfőn Mao Ning külügyminisztériumi szóvivő. 

A továbbiakban megjegyezte, hogy Washington, nem pedig Peking az, amely „halálos fegyvereket zúdít az ukrajnai csatatérre”.

Míg a nyugati országok régóta nyomást gyakorolnak Kínára, hogy szakítsa meg kapcsolatait Oroszországgal, a Pekinggel szembeni vádak csak azóta hangosabbak, hogy múlt hónapban bemutatta az ukrajnai konfliktus diplomáciai rendezésére vonatkozó 12 pontos útitervet.

Moszkva jelezte, hogy hajlandó alaposan elemezni a javaslat részleteit, bár amerikai tisztviselők gyorsan elutasították a tervet, azt állítva, hogy Peking átvette „Oroszország hamis narratíváját a háborúról”, és nem gondolja komolyan az ellenségeskedések befejezését – olvasható a portálon.

Fotó: THE YOMIURI SHIMBUN VIA AFP/YOMIURI/ICHIRO OHARA

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések