A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ragadozómentessé nyilvánítottak egy ausztráliai természetvédelmi területet


Egy vörös róka utáni négy és fél éves hajtóvadászat után ragadozómentessé nyilvánítottak egy ausztráliai természetvédelmi területet, amely így megnyílt az ott már kihalt fajok újbóli betelepítése előtt.


Az illetékes hatóságok kedden közleményben jelentették be, hogy az új-dél-walesi Pilliga-rezervátumban utoljára október 9-én látták a Rambo becenevű vörös rókát. Azóta az intenzív megfigyelés és nyomkövetés, a 97 vadkamera által készített felvételek ezreinek átvizsgálása ellenére sem sikerült a legcsekélyebb bizonyítékot sem találni a róka létezésére – közölték. A Pilliga State Conservation Area területén élő utolsó ragadozót csaknem öt éven át próbálták elejteni vadászok. A keddi közlemény szerint Rambó végzetét végül a két októberi áradás valamelyike okozhatta.

A ragadozómentessé nyilvánítás nyomán az Australian Wildlife Conservancy (AWC) természetvédelmi szervezet megkezdheti a hat, kerítéssel körülvett övezetből már kihalt állatfaj, köztük a közönséges vagy nagy erszényesnyúl, a nyergeskenguru és az ecsetfarkú patkánykenguru újbóli meghonosítását.

Az európai vörös rókát az 1800-as évek közepén vitték be Ausztráliába hobbivadászat céljából, és a faj hamar elszaporodott. Az elvadult macskák és rókák nagy szerepet játszottak a sajátos ausztrál állatfajok hanyatlásában, és még ma is az egyik legnagyobb veszélyt jelentik a ritka, őshonos állatokra.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések