A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Politico: az EU taktikát vált az oroszellenes szankciókkal kapcsolatban


Európába irányuló orosz export értéke 2022-ben tovább nőtt 

Az Európai Unió az Oroszország ellen már elfogadott szankciók végrehajtásának ellenőrzésére fog összpontosítani, ahelyett, hogy új korlátozásokat fogadna el – írja a Politico című lap.

„Brüsszel az új szankciók elfogadásáról a meglévő szankciók érvényesítésére helyezi át a hangsúlyt” – írja a portál.

Egy tucat európai diplomata állítólag annak a véleményének adott hangot, hogy a behozataltól eltiltott orosz áruk és erőforrások körének bővítése magának az EU-nak okozna nagyobb kárt. Ezek közé tartoznak a műtrágyák, a ritkaföldfémek, a titán és az urán.

Ráadásul – írja a Politico – Brüsszel már 10 szankciócsomagot fogadott el, de az abban foglalt intézkedéseknek kevesebb hatása volt, mint amire az uniós vezetők számítottak.

Megjegyzik, hogy az Európába irányuló orosz export értéke 2022-ben tovább nőtt, miközben az orosz védelmi ipar az új feltételek mellett nem elérhető importalkatrészeket máshonnan pótolta.

Február 25-én az EU új, tizedik szankciócsomagot vezetett be Oroszországgal szemben, kiterjesztve az export-import és személyi korlátozásokat, valamint az orosz médiára vonatkozó új tilalmakat.

Az Európai Bizottság az új szankciócsomagot 11,4 milliárd euróra becsülte. Megjegyzik, hogy az Oroszországba irányuló uniós export mostanra csaknem felére csökkent a 2021-es szinthez képest, míg az EU-ba irányuló importot ennek megfelelően csaknem 60%-kal csökkentették.

Fotó: AFP

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések