Hirdessen itt

Petr Pavel cseh elnök: Csehország már mindent megtett Ukrajnáért


A Cseh Köztársaság már eddig is mindent megtett, hogy segítsen Ukrajnának az Oroszországgal való konfliktusban – jelentette ki Petr Pavel cseh köztársasági elnök. Hozzátette, hogy az ország kapacitása a munkaerőhiány miatt korlátozott a további lőszerek előállításához. 

„Nemcsak a saját készleteinkből szállítottuk, amit tudtunk, hanem külföldön is vásároltunk anyagot” – mondta Pavel a német Suddeutsche Zeitungnak adott szerdai interjújában.

Csehország még mindig képes előállítani bizonyos légvédelmi rendszereket és lőszereket, amelyekre Ukrajnának szüksége van, de ezt „korlátozza a munkaerőhiány” – mondta.

„Nálunk az egyik legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta Európában. Nehéz munkásokat találni. De vannak lehetőségek, például az Ukrajnából [behozott] munkaerő révén” – magyarázta Pavel, akit március 9-én iktattak be az elnöki tisztségbe.

Utalt arra, hogy az idei év „döntő” lesz az ukrajnai konfliktus kimenetele szempontjából.

A cseh elnök, aki hírszerzési tapasztalattal rendelkezik, valamint 2015 és 2018 között a NATO Katonai Bizottságának elnöke volt, arra figyelmeztetett, hogy a Kijevnek nyújtott nyugati támogatás „idővel csökkenni fog”.

Az Egyesült Államokban 2024-ben elnökválasztás lesz, amelynek során az amerikai választók fókusza a külügyekről a belügyekre fog áttevődni – mondta.

„Az európaiak számára gyakorlatilag lehetetlen, hogy egyedül fenntartsák Ukrajna támogatásának jelenlegi szintjét. Ha az amerikai támogatás gyengül, akkor számos európai állam támogatása is csökkenni fog” – vetette fel a 61 éves politikus.

A cseh védelmi minisztérium szerint az ország 2,3 milliárd euró (2,5 milliárd dollár) értékben szállított fegyvereket Kijevnek a konfliktus során. Prága nem hozza nyilvánosságra a szállított fegyverek típusait az általa biztonsági és taktikai aggályoknak nevezett okok miatt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések