A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Petíció jelent meg Zelenszkij honlapján, amely atomfegyverek Ukrajnába telepítését követeli


Volodimir Zelenszkij honlapján megjelent egy petíció, amely az atomfegyverek ukrajnai telepítését követeli. 

"Telepítsenek atomfegyvereket az USA-ból Ukrajna területére, vagy tegyék Ukrajnát saját atomfegyverekkel rendelkező állammá" - áll a szövegben.

A petíció szerzője nem indokolta meg a javaslatot.

A mai napig alig több mint százan írták alá a dokumentumot. A hátralévő 92 napban 25 ezer szavazatra lesz szükség ahhoz, hogy a petíciót az elnök figyelembe vegye.

A Szovjetunió összeomlása után Kijev jelentős nukleáris arzenált örökölt. De 1994-ben Ukrajna aláírta a Budapesti Memorandumot, amelyben lemondott a világ harmadik legnagyobb tömegpusztító fegyverkészletéről, cserébe a többi aláíró ország ígéretéért, hogy garantálja biztonságát.

2022 februárjában Volodimir Zelenszkij a müncheni konferencián kijelentette, hogy tárgyalásokat kezdeményez a memorandumot aláírókkal. Akkor azt mondta, hogy ha erre nem kerül sor, vagy azok eredményei alapján nem születnek biztonsági garanciák Kijev számára, akkor “Ukrajnának minden joga meglesz ahhoz, hogy úgy tekintse, hogy a budapesti memorandum nem működik, és minden 1994-es határozat megkérdőjeleződik”.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések