A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Pénzügyi mintaprogramot indít az ökumenikus segélyszervezet és a Provident


A program célja a pénzügyi szempontból legsérülékenyebb társadalmi csoportok pénzügyi tudatosságának növelése


Pénzügyi mintaprogramot indít a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Provident Pénzügyi Zrt. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében.

A pénzügyi cég az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, az átfogó program célja a pénzügyi szempontból legsérülékenyebb társadalmi csoportok pénzügyi tudatosságának növelése, esélyt adva ezáltal életkörülményeik javítására.

A tájékoztatás szerint tavaly ősszel a Provident megbízására a Társadalomkutató Kft. ezer ember bevonásával reprezentatív kutatást végzett arról, mely csoportok esnek el Magyarországon a legális kölcsön felvételének lehetőségétől.

A felmérés eredménye szerint a felnőttek 6 százaléka, mintegy félmillió 18 év feletti állampolgár szorul ki a hitelpiacról, egy részük a megfelelő pénzügyi ismeretek hiánya miatt.

Többségük alacsony iskolai végzettségű, nettó havi jövedelmük pedig jellemzően nem haladja meg a 250 ezer forintot. A megállapodás révén a legalacsonyabb jövedeleműeknek kívánnak esélyt teremteni. Az együttműködést mintaprogramként Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében indítja el idén a két szervezet.

Az együttműködés részeként a Provident munkatársai pénzügyi alapismeretekről tartanak oktatást a segélyszervezet munkatársainak, a többi között az adózás, a felelős hitelfelvétel, a megtakarítás és a családi költségvetés témakörében. A résztvevők a megszerzett pénzügyi ismereteket a rászoruló családoknak közvetlenül tudják majd átadni, segítve ezzel tudatosabb pénzügyi döntéseiket.

A cég húszmillió forinttal is segíti a segélyszervezet pénzügyi oktatási tevékenységét, valamint pénzügyi tudatosságot fejlesztő programokat szervez, például élménynapot Boldogkőújfalun és pénzügyi ismeretek témakörű nyári tábort gyerekeknek.

A közleményben Lehel Lászlót, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatóját idézve azt írták, kiemelten fontosnak tartják a pénzügyi tudatosság erősítését a hátrányos helyzetű csoportok körében. A legszegényebbek esetében fokozottan igaz, hogy az átgondolt pénzügyi döntések érezhetően segíthetik a megélhetést, míg a rossz döntések következtében egy-egy család helyzete még kilátástalanabbá válhat.

„A többéves, komplex programtól jelentős eredményeket és tanulságokat várunk” – tette hozzá Lehel László.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések