A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Óvoda és bölcsőde újult meg Kétújfalun a Magyar Falu Program keretében


A program egyik kiemelt célja, hogy segítségével a falvakat megmentsék a kihalástól 

Csaknem kilencvenmillió forintos támogatással korszerűsítették a helyi óvodát és a hozzá kapcsolódó minibölcsődét a Baranya vármegyei Kétújfalun. A Magyar Falu Program keretéből és egyéb fejlesztési forrásból megvalósult beruházásokat pénteken adta át a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Gyopáros Alpár köszöntőjében hangsúlyozta: a Magyar Falu Program egyik kiemelt célja, hogy segítségével a falvakat megmentsék a kihalástól, egyúttal megteremtsék azok jövőjét, azaz segítsék a lakhatást, a gyermekvállalást, biztosítsák az egészségügyi, azon belül a gyermekegészségügyi ellátást.

Közölte: míg a baloldali kormányok alatt nem voltak tekintettel a kistelepülések támogatására, ezzel szemben valóságos „falurombolás” zajlott, az Orbán-kormányok kiemelten kezelik Magyarország falvait, minden intézkedésükkel a gyermekvállalást, így a lakosságszám növelését célozták.

Mint mondta, a fejlesztési forrásoknak, kormányzati támogatásoknak, a Magyar Falu Program beruházásainak és a falusi csoknak köszönhető például elsősorban az is, hogy az utóbbi esztendőkben sokévnyi csökkenés után ismét emelkedett a Kétújfalun élők száma.

Felidézte: csak az utóbbi három évben, csak a Magyar Falu Program keretében több mint kétezer óvodai fejlesztést hajtottak végre a magyarországi falvakban, több mint húszmilliárd forint értékben.

A kormányzat továbbra is elkötelezett a falvak és a falvakban élők támogatása mellett, így a továbbiakban is lesznek bölcsőde- és óvodaépítések, bővítések, megújulnak és létesülnek egészségügyi intézmények, lesznek infrastrukturális fejlesztések, és játszótereket építenek a kistelepüléseken – sorolta Gyopáros Alpár.

Nagy Csaba (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője azt mondta: az általa képviselt Nyugat-Baranyában a Magyar Falu Program keretében az elmúlt években mintegy húszmilliárd forint értékben érkezett támogatás a családokhoz, önkormányzatokhoz és egyházakhoz.

Hozzáfűzte: bízik abban, hogy a kormányzati támogatásoknak köszönhetően a jövőben is számos kézzelfogható fejlesztés valósul meg úgy Kétújfalun, mint a választókerület egészében Baranya aprófalvaiban.

Klózer Gyula, a Szigetvártól délnyugatra, Baranya és Somogy vármegye határán fekvő település független polgármestere közölte: a fejlesztés a falu tízéves fejlesztési koncepciójának részeként valósult meg. Mindennek keretében négy év alatt más fejlesztési, kormányzati, állami és önkormányzati forrásokból Kétújfalun – egyebek mellett – utak újultak meg, fejlesztették a település sportcsarnokát, új bolt jött létre, játszótér épült, azaz a település jelentős fejlesztésen ment keresztül – hangoztatta.

A kétújfalui, négy óvodai csoportszobás Napraforgó Óvoda, Mini Bölcsőde és Konyha épületének korszerűsítésére a Magyar Falu Program keretében mintegy negyvenmillió forintot biztosított a kormányzat, míg a Terület- és Települési Operatív Programnak köszönhetően az épület energiahatékonysági fejlesztése készülhetett el csaknem 48,5 millió forintból.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések