A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Őskori település nyomára akadtak Bács-Kiskun vármegyében


A Dunavecse-Öreg-hegynek elnevezett lelőhelyen összesen 202 tárgyat fedeztek fel 

Eddig ismeretlen régészeti lelőhelyet találtak Dunavecsén, egy okosgyár építését megelőző régészeti kutatások során – derül ki a Schneider Electric közleményéből, amit a 24.hu szemlézett.

A Dunavecse-Öreg-hegynek elnevezett lelőhelyen összesen 202 tárgyat fedeztek fel a régészek, egy őskori és egy római kori település maradványai között. A feltárást a Kecskeméti Katona József Múzeum régészei végezték. Úgy vélik, a Kr. e. 6000–5400 körül alapult település jelentősnek számít, már csak azért is, mert a Duna-Tisza-köze és Bács-Kiskun vármegye környékén ritkák az ezen korszakhoz tartozó leletek.

Az őskori településen a leglátványosabb felfedezés egy mély árok volt, amely telekhatár, védelmi építmény vagy vízelvezető lehetett. Számos gödör is előkerült, ezek élelemtárolásra szolgálhattak. Ezen kívül sok festett, díszített kerámiatöredéket, állatcsontot, őrlőkövet, és pattintott kőpengét találtak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések