A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Orosz védelmi tárca: az amerikai MQ-9 drón saját hirtelen manőverezése miatt zuhant a Fekete-tengerbe


Az orosz vadászgépek nem kerültek vele kapcsolatba – közölte az orosz védelmi minisztérium


Az incidens a Krím közelében történt ma reggel. A minisztérium szerint a drón kikapcsolt jeladóval az orosz határ felé repült, megsértve a különleges katonai művelet céljára létrehozott ideiglenes légtérrendszer határait - írta meg az oroszhirek.hu

„Az éles manőverek következtében moszkvai idő szerint 9:30 körül az MQ-9 típusú drón magasságvesztéssel halványítatlan repülésbe kezdett, és a vízfelszínnek ütközött” – közölte a védelmi minisztérium.

A minisztérium hangsúlyozta, hogy az orosz vadászgépek nem használtak fedélzeti fegyvereket, és nem kerültek kapcsolatba a drónnal. A repülés után biztonságban visszatértek a repülőtérre.

Korábban az amerikai fegyveres erők európai parancsnoksága közölte, hogy egy orosz Szu-27-es vadászgép állítólag összeütközött a Fekete-tenger feletti égbolton egy amerikai MQ-9-es drónnal. Pontosították, hogy a drón ezután nemzetközi vizekre zuhant. Állítólag nem sokkal az incidens előtt a Szu-27-es állítólag „nem biztonságos” manővereket hajtott végre.

Joe Biden amerikai elnököt tájékoztatták az incidensről. A külügyminisztérium beidézte Anatolij Antonov orosz nagykövetet is. Ned Price külügyminisztériumi szóvivő szerint a diplomatának „erős elégedetlenségét” fogják kifejezni az Egyesült Államok képviselőinek a „szakszerűtlen elfogás” miatt. Emellett közölte, hogy Lynn Tracy moszkvai nagykövet „a mai nap folyamán komoly nyilatkozatot tett az orosz külügyminisztériumnak” az incidenssel kapcsolatban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések