Hirdessen itt

Nem várt helyről kapott kritikát Gyurcsány


A Budapest Pride elnökének sem tetszett a DK-vezér szorító ölelése 

Nem várt helyről kapott bírálatot Gyurcsány Ferenc. A Nőkért Egyesület és a Mérő Vera jogvédő által alapított Nem tehetsz róla, tehetsz ellene mozgalom Facebook-oldalán is megosztott bejegyzés szerint a Budapest Pride elnöke, Radványi Viktória bírálta a DK elnökét, miután az szorító öleléssel, szinte hozzátapadva köszöntötte új képviselőtársát, Ráczné Földi Juditot a parlamentben. 

Radványi Viktória a Magyar Nemzet cikke szerint úgy fogalmazott: „Elég lesz a nők és lányok nyilvános, beleegyezés nélküli puszilgatásából, tapogatásából, a derékra csúsztatott kezekből, a bizalmaskodó fülbe sutyorgásból, a kézcsókokból.” 

Az LMBTQ-aktivista szerint ha egy fiatal fiú nézi ezt a videót, azt látja, hogy egy pártelnök odatrappol a pártja képviselőnőjéhez, furcsán, mintha hátrafogná a kezét, és megpuszilja és/vagy suttog a fülébe valamit. Majd egy másik pártelnök – Ungár Péter – is odatrappol hozzá, és nyom még két cuppanósat az arcára. Mindezt mindketten a legnagyobb természetességgel. Mint írta: „Látszik rajtuk, hogy nem is gondolkodtak, automatikusan csinálták. Férfiaknak kézfogás, nőknek puszi. 

A férfi dönti el, hogy milyen interakció lesz a két fél között, a nő csak az alanya az interakciónak, csak a fogadója az érintésnek, akár akarja, akár nem. De nem csak ez a baj. A baj az, hogy vajon mennyi mindent engednek meg maguknak az ilyen férfiak, amikor nem szegeződik rájuk ezernyi kamera és kétszáz szempár? 

Mi fér bele egy értekezlet végén, országjáráson, késő estig nyúló munkában, karácsonyi bulin vagy épp egy táborozás során azoknak, akik számára ennyire természetes, hogy nem tartják tiszteletben a másik ember személyes határait és méltóságát?” – tette fel a kérdést a Budapest Pride elnöke. Jelezte: vannak olyan érintkezési formák (például a kézfogás), amelyek használatosak az ilyen formális gratulációkra.

Gyurcsány Ferenc sajátos viselkedése egyébként sokakat felháborított, az ominózus jelenet, illetve az abból születő képek pedig hamar bejárták az internetet. Hal Melinda klinikai szakpszichológus arról beszélt, hogy a volt miniszterelnök megalázó, szexista helyzetbe kényszerítette bele képviselőtársát. Ez a gesztus egy olyan emberrel szemben, akivel feltételezhetően nem vagyunk intim kapcsolatban, az etikett és illemtan sárba tiprását is jelenti – mutatott rá.

A baloldali politikusok közül a momentumos Orosz Anna szintén elítélte a látottakat, mondván, a bántalmazott nőket veszi semmibe az, aki így viselkedik, ilyen példát mutat. A Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány által támogatott feminista Patent Egyesület sajtósa ugyanakkor nem talált kivetnivalót a történtekben. A DK elnöke az ölelésre később azzal a magyarázattal állt elő: Ráczné Földi Judittal előre megbeszélték, hogy tüntetőleg, hosszan megölelik egymást, amivel azt szeretnék üzenni, hogy „mindenki menjen a csudába”

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések