A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megújul Kézdiszék legszebb barokk temploma: a bástyák és a falak sorsa még kérdéses


Ez év novemberében be kell fejeznie a kivitelezőnek a kézdiszéki Szent Mihály-hegyi műemlék templom restaurálását. A térség legszebb és legértékesebb barokk egyházi épülete eredeti pompáját nyeri vissza.


A Kézdialmás és Lemhény között található dombon áll a térség talán legszebb és legértékesebb barokk egyházi épülete, a Szent Mihály-hegyi műemlék templom. Mint a Háromszék friss tudósításából kiderül, a két település önkormányzata közösen pályázott az ingatlan felújítására, de mivel Lemhény nagyobb lélekszámú, így az ottani községháza a projektvezető, míg a másik kisebb részben jelenik meg a projektben.

A hír szerint a falfestményeket gyönyörűen helyreállították a templomhajóban, s most a szakemberek a szentélyben, az oltár fölötti boltozaton dolgoznak. A vakolat kívülről elkészült, az esőcsatornák össze vannak kötve és a vizet elvezették az épület környékéről. A cikkben megemlítik, amikor az Almás felőli részen ásták a vízelvezető árkot, egy ötször ötméteres területen csonttárat találtak a munkások.

Az egyelőre kérdéses, hogy mi történik a bástyákkal tagolt várfallal. Jelenleg legfeljebb a takarításukra és/vagy megerősítésükre futja. A két község pénzszűkében van, ugyanis a főoltár restaurálása igen sokba került. Szerencsére a magyar állam támogatása révén az orgonát sikerült megjavítani, sőt a támogatásból jutott egy hangosítóberendezés vásárlására is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések