A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megsemmisítette magát a rakéta


Tavaly októberben sem sikerült a japán szállító űrrakéta útnak indítása


Sikertelen volt az új, földmegfigyelő műholdakat szállító japán űrrakéta első útja. Meghibásodás miatt nem sokkal a start után elrendelték a rakéta önmegsemmisítését – közölte a japán űrkutatási hivatal (JAXA) kedden.

Az 57 méter magas H3 nevű hordozórakéta kilövése gond nélkül megtörtént a Tanegasima szigeti japán űrközpontból, azonban a hajtómű második fokozata nem indult be az űrbe való kilépés után, így a misszió irányítói kénytelenek voltak kiadni az önmegsemmisítő parancsot, mert már nem volt remény a rakéta Föld körüli pályára állítására.

A japán űrkutatási hivatal régóta készült a kilövésre, a rakéta modern és költséghatékony megoldás lett volna, amellyel felvehetik a versenyt az Elon Musk amerikai milliárdos által alapított SpaceX űrkutatási vállalattal. Az országnak évtizedek óta ez volt az első új fejlesztésű űrrakétája, fedélzetén az ALOS-3 megfigyelő műholddal, amely infravörös érzékelői segítségével az észak-koreai ballisztikus rakéták kilövését is képes lett volna észlelni. Az új fejlesztésű rakéta hajtóműve már 3D-nyomtatott alkatrészeket is tartalmazott, és a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) is szállított volna készleteket.

„A rakéta nem tudta befejezni a küldetését, ezért úgy döntöttek, hogy kiadják az önmegsemmisítési parancsot. A történtek megértéséhez ki kell elemezni az összes rendelkezésre álló adatot” – közölte a JAXA.

„A korábbi kilövések elhalasztásával és sikertelenségével ellentétben ez teljes kudarc. Ez komoly hatással lesz Japán jövőbeni űrkutatási politikájára és technológiai versenyképességre” – mondta Vatanabe Hirotaka, az oszakai egyetem űrkutatási szakértője.

Tavaly októberben sem sikerült a japán űrkutatási hivatal műholdakat szállító űrrakétájának az útre indítása, akkor is röviddel a start után rendelték el a rakéta önmegsemmisítését, mert nem tudott biztonságosan repülni. Akkor az Epsilon-6 nevű rakéta nyolc műholdat vitt volna magával, a többi között egy magánvállalkozás és egyetemek által fejlesztett szatelliteket is.

Japán az Egyesült Államok után a második ország akar lenni, amely asztronautát küld a Holdra, ezért folyamatosan fejleszti műholdjait és űrkutatási programját. Az elmúlt hónapokban egyre szorosabb az Egyesült Államok és Japán űrkutatási együttműködése, miközben az ukrajnai háború miatt holtpontra jutott az amerikai–orosz együttműködés ezen a téren. A két ország tavaly megállapodást írt alá, amelynek értelmében a NASA vezetésével megépülő, Hold körüli pályán keringő Gateway űrállomás legénységében egy japán űrhajós is helyet kap. Cserébe az ázsiai ország logisztikai és egyéb ellátási szolgáltatásokat nyújt a misszióhoz.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések