Hirdessen itt

Még szélsőségesebb német zöldpárt alakulhat, hogy könnyebben tudjanak adományokat gyűjteni maguknak


Közlésük szerint a céljuk az, hogy pártként szélesebb jogi mozgástérrel bírjanak, és könnyebben gyűjtsenek adományokat. 

Az Utolsó Nemzedék (Letzte Generation) nevű tiltakozó csoport klímaaktivistái sajtóhírek szerint politikai pártot kívánnak alapítani Németországban. Az aktivisták ezt nemrég jelentették be egy nemzetközi hálózatépítő találkozón – írja a Berliner Zeitung.

A csoport egyik pénzügyi felelőse beszámolók szerint kifejtette, a párt neve nem az Utolsó Generáció Pártja lenne, hanem valami más. Arról is beszélt, hogy alapvetően az motiválja a csoportot a párttá alakulásban, hogy

a politikai szereplők kedvező jogkörökkel rendelkeznek, valamint azt remélik, hogy így még hatékonyabban tudnak majd adományokat gyűjteni és kezelni.

A csoport már korábban is tett intézkedéseket a „professzionalizálódás” érdekében: nonprofit társaságot és egyesületet is alapítottak.

Az aktivisták januárban közzétett átláthatósági jelentéséből kiderült, hogy a csoport összesen 900 ezer euró (mintegy 340 millió forint) adományt gyűjtött össze.

A 2021 végén alakult csoport tavaly január 24-én zárta le először az autópálya-felhajtókat Berlinben. Ezt követően szinte naponta zavarták meg a forgalmat Németország több nagyvárosában, valamint a múzeumokban, stadionokban, olajvezetékeknél és repülőtereken is szerveztek tiltakozásokat. Az aktivisták egyebek mellett a fosszilis energiáról, így az olajról, a gázról és a szénről való általános lemondást követelik. Számos politikus bírálta akcióikat, Christian Lindner szabaddemokrata pénzügyminiszter például „rendkívül veszélyesnek” nevezte azokat.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések