A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Még egy lépéssel közelebb kerültünk az atomháborúhoz


Oroszország megújítja katonai doktrínáját és a jövőben nagyobb hangsúlyt fektet a nukleáris elrettentésre – írta Reuters a RIA Novosztyi orosz hírügynökség lapszemléje alapján. A RIA egy, a moszkvai honvédelmi minisztériumhoz tartozó lap, a Vojennaja Miszljben megjelent cikkre utalva azt írta, hogy a Kremlnek fokoznia kell a védelmi képességét egy esetleges amerikai agresszióval szemben. 

A szerző szerint Washington attól tart, hogy elveszítheti uralmát a világ felett, ezért „nyilvánvalóan” terveket készítettek egy Oroszország csapására.

Válaszul az orosz katonai szakértők „aktívan dolgoznak azon, hogy az orosz fegyveres erőket a lehető leghatékonyabb módon lehessen bevetni egy stratégiai elrettentő hadműveletet során” – közölte a RIA. Ennek keretében a fő hangsúly a korszerű stratégiai támadó és védekező nukleáris fegyverek alkalmazásán van, összekötve mindezt a legújabb katonai technológiákkal.

A cikk szerint Moszkvának meg kell mutatnia az Egyesült Államoknak, hogy az nem tudja megbénítani Oroszország nukleáris rakétarendszerét, és nem lesz képes kivédeni a megtorló csapást.

Mint arról korábban a Magyar Hírlap is beszámolt, Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten felfüggesztette a mérföldkőnek számító nukleáris fegyverzet-ellenőrzési szerződést, bejelentette, hogy új stratégiai rendszereket helyeztek harci szolgálatba, és új nukleáris kísérletek folytatásával fenyegette meg a Nyugatot.

Noha Moszkva azt állítja, hogy csak abban az esetben használna nukleáris fegyvert, ha Oroszország területi integritása veszélybe kerülne, Putyin szövetségesei – írja a Reuters – rendszeresen azt sugallják, hogy a csapás bármikor bekövetkezhet. Például Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök a napokban azt mondta, hogy a Nyugat a folyamatos fegyverszállításaival globális katasztrófát kockáztat, és előre vetítette egy nukleáris háború lehetőségét.

Fontos megjegyezni azt is, hogy Oroszország sajátjaként tekint a négy szakadár ukrán megyére, de nem birtokolja azok teljes területét. Vagyis moszkvai nézőpontból már jelenleg is orosz földön zajlik a háború.

Fotó: pexels-photo

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések