A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Már a harmadik HIV-beteget nyilvánították gyógyulttá az őssejtterápiának hála


Egy németországi páciens a HIV-fertőzés mellett leukémiában is szenvedett


A beteg a vérrák miatt részesült őssejttranszplantációban, és miután véget ért a kezelése, nem szedte tovább a HIV-fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszerét, mégsem rosszabbodott az állapota. Ennek már hat éve, tehát nem pillanatnyi állapotról van szó – írja a liner.hu.

Ígéretesek az elért eredmények. Az 53 éves páciens a harmadik olyan ember, aki ezzel a kezeléssel gyógyult ki a HIV-fertőzésből, a világon pedig az ötödik, akinek teljesen sikerült száműzni a szervezetéből a gyilkos vírust.

A másik két beteg esetében szintén leukémia kezelése miatt alkalmazták az őssejtbeültetést. A kutatók szerint ez az alapos tudományos és terápiás előkészítésnek köszönhető, valamint az egyre pontosabb diagnosztikai eszközöknek.

A kezelés során a beteg vérsejteket elpusztítják, ezeket a csontvelőből kivett egészséges sejtekkel pótolják, ám a magas kockázat miatt csak más egyéb, életet veszélyeztető betegség – mint például a leukémia – esetében alkalmazzák.

A düsseldorfi egyetemi kórház szakembereinek csapata most abban bíznak, hogy a jelenlegi információk elősegítik a HIV gyógymódjainak további fejlesztését anélkül, hogy ennyire komoly beavatkozásoknak kellene alávetni a betegeket – írja a Sky News.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések