A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Madrid hivatalosan is kérte az Egyesült Államoktól a spanyolországi nukleáris baleset helyszínének megtisztítását


Több kilogramm erősen radioaktív anyaggal terítették be a Palomares nevű település körüli területet


Spanyolország hétfőn hivatalosan is kérte az Egyesült Államoktól, hogy kezdje meg a radioaktív anyaggal szennyezett talajréteg eltávolítását arról a területről, amelyre mintegy 60 évvel ezelőtt négy amerikai hidrogénbomba zuhant egy légi balesetet követően egy spanyolországi falu közelében.

Bár egyik hidrogénbomba sem robbant fel, kettőn azonban a plutóniummal töltött detonátorok szétrobbantak, és több kilogramm erősen radioaktív anyaggal terítették be a Palomares nevű település körüli területet.

A spanyol külügyminisztérium közlése szerint addig nem adnak további tájékoztatást a kérelemmel kapcsolatos részletekről, amíg az Egyesült Államok kormánya hivatalosan nem válaszol a spanyol megkeresésre.

Madrid és Washington 2015-ben szándéknyilatkozatot írt alá a Palomares körüli terület megtisztításáról és rehabilitációjáról, valamint a radioaktív anyaggal szennyezett talajréteg egyesült államokbeli helyszínen való elhelyezéséről. Több okból azonban mindeddig nem született meg a végleges megállapodás.

A bombák 1966. január 17-én zuhantak le, amikor egy amerikai B–52-es bombázó és egy, az üzemanyag újratöltését még a levegőben lehetővé tevő tankerrepülőgép frontálisan összeütközött. A két repülőgép 11 fős személyzetéből heten meghaltak, a légi baleset helyszínén a szárazföldön nem voltak halálos áldozatok.

A baleset a hidegháború csúcspontján történt, amikor az Egyesült Államok külpolitikájának részeként nukleáris fegyvereket szállító amerikai repülőgépek tartózkodtak folyamatosan a levegőben a Szovjetunió szárazföldi határai közelében.

A 2015-ös szándéknyilatkozat szerint a balesetet követően mindkét ország haladéktalanul megkezdte a Palomares körüli terület biztosítását, a szennyezett talajréteg eltávolítását és a terület fertőtlenítését. A nyilatkozat azt is hangsúlyozta, hogy Madrid és Washington azóta folyamatosan figyelemmel kísérte és elemezte a radioaktív szennyezés mértékét.

Az EFE spanyol hírügynökség szerint 44 parcellán mintegy 50 ezer köbméter földterületet ért radioaktív szennyeződés.

A spanyol kormány azóta folyamatosan bérelte az érintett földeket a tulajdonosaitól a terület biztosítása érdekében, és most abban bízik, hogy kisajátítással megszerezheti a terület tulajdonjogát.

Az El País című spanyol napilap csak hétfőn számolt be a madridi kormány hivatalos kérelméről, bár az újságcikkben az szerepelt, hogy a spanyol kormány kérését hónapokkal ezelőtt megküldték Washingtonnak, és hogy az Egyesült Államok válasza mindeddig pozitív volt.

A spanyol lap szerint Madrid gyors megállapodásra törekszik, mivel Spanyolországban decemberben általános választásokat tartanak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések