A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lemondásra szólították fel a szerb gazdasági minisztert, aki szankcionálná Oroszországot


Aleksandar Vulin, a szerb Biztonsági-Tájékoztatási Ügynökség igazgatójának szocialista mozgalma lemondásra szólította fel Rade Basta gazdasági minisztert, aki felszólította a belgrádi kormányt, hogy döntsön az Oroszország elleni szankciók kérdésében.


„Azt várjuk, hogy Basta a szerb kormányból való személyes lemondásával mutassa meg, mennyire törődik azzal, amit követel” – áll a közleményben.

A mozgalom azt javasolta, hogy a miniszter akkor tegye meg ezt a lépést, ha „nem kap támogatást a kormány többi tagjától.

„Ha a gazdasági miniszter nem szakértő, hanem politikus, akkor menjen el (Belgrád volt polgármesteréhez, aki ellenzéki. – a szerk.) Djilashoz és a többiekhez <…>, akik a Moszkvával és az orosz néppel való gazdasági, testvéri és baráti kapcsolatok megszüntetéséért vannak” – idézi a mozgalom Vulint.

Basta 2022 októberében lett a szerb gazdasági minisztérium vezetője. Az új kabinetbe Ivica Dačić első miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter és koalíciós partnerei, a Szerbiai Szocialista Párt, az Egységes Szerbia blokkból került be. Basta hétfőn kijelentette, hogy támogatja az Oroszország elleni nyugati szankciókat, és felszólította az összes minisztert, hogy szólaljon fel a kérdésben. Arra is rámutatott, hogy „magas ára” van annak, ha valaki nem támogatja a nyugati korlátozásokat.

Aleksandar Vučić szerb elnök többször is kijelentette, hogy Belgrád folytatja a katonai semlegesség politikáját, és „megpróbál kitartani az Oroszország elleni szankciók nélkül, amíg csak lehet”.

Szerinte az ukrajnai fegyveres konfliktus egy harmadik világháborúvá eszkalálódik, és a nyugati országok egyre nagyobb nyomást gyakorolnak Szerbiára, mert az nem hajlandó támogatni a Moszkvával szembeni korlátozásokat.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések