A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Látványos égi együttállás lesz a hét közepén, ezért érdemes felnézni az égre: a Hold és a Vénusz ismét megközelíti egymást


Március 23-án és 24-én a Jupiter, a Hold és a Vénusz csodálatos sorakozója vár ránk.


Háromhétnyi szünet után a Hold és a Vénusz ismét megközelíti egymást, a Jupiter azonban már rohamlépetekkel halad a horizont felé. Az Uránusz gondoskodik róla, hogy a Vénusz most se maradjon bolygókísérő nélkül. 23-án késő délután, illetve kora este szép füzérben áll majd előttünk a Jupiter–Hold–Vénusz–Uránusz kvartett, ráadásul a Hold csak vékony és szépséges sarlóját mutatja majd felénk. Március 23-án és 24-én az éjszakai égbolt három legfényesebb égiteste, a Hold, az Esthajnalcsillag és a Jupiter formáz látványos, és szabad szemmel is könnyen megtalálható együttállást az égen – írja a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

Azt írják, hogy a 23-i sarló 5 százalékos megvilágítottságú, igen vékony célpont lesz, ám 18:30-kor még mindig kényelmesen megfigyelhetjük a maga 17 fokos látóhatár feletti magasságával. 18:23 perckor a holdsarló éppen kétnapos lesz, tehát percre pontosan két nap telt el már újhold óta. A tavaszi esti ég különösen kedvező a holdsarló megfigyelésére,

így fiatalkora ellenére pompásan megfigyelhető lesz.

A Jupiter ekkorra ugyan csak hat és fél fokkal jár a látóhatár fölött, de nem kell aggódnunk: a bolygó továbbra is olyan fényesen ragyog, hogy ha tudjuk, merre keressük, szabad szemmel is látni fogjuk.

24-én a Jupiter még mindig megfigyelhető lesz, ám egy újabb tyúklépéssel közelebb kerül a Naphoz, ezért láthatósága enyhén romlik majd.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések